open-navfaktor-logo
search
Demografska kriza
Broj stanovnika u Kini smanjen prvi put nakon 60 godina, trend će se možda i pogoršati
Broj stanovnika Kine je smanjen prvi put u 60 godina, odnosno od 1961, a nacionalna stopa nataliteta je rekordno niska - 6,77 rođenih na 1.000 ljudi.
17.01.2023. u 08:50
get url
text

Broj stanovnika 2022. godine iznosio je 1,411 milijardi i pao je za 850.000 u odnosu na 2021. godinu, objavio je Kineski nacionalni biro za statistiku (NBS) tokom brifinga u utorak o godišnjim podacima.

Stopa nataliteta u Kini opada godinama, što je dovelo do niza politika za usporavanje ovog trenda. Ali sedam godina nakon ukidanja "politike jednog djeteta", Kina je ušla u ono što je jedan zvaničnik opisao kao "eru negativnog rasta stanovništva", piše BBC.

Broj umrlih je također bio veći od broja rođenih po prvi put prošle godine. Kina je zabilježila najveću stopu smrtnosti od 1976. godine, i to 7,37 smrtnih slučajeva na 1.000 ljudi, u odnosu na 7,18 u prethodnoj godini.

Raniji vladini podaci najavljivali su demografsku krizu, koja bi dugoročno smanjila kinesku radnu snagu i povećala teret zdravstvene zaštite i drugih troškova socijalnog osiguranja.

Rezultati popisa stanovništva pokazali su da stanovništvo Kine raste najsporijim tempom u posljednjih nekoliko decenija. Stanovništvo se smanjuje i stari i u drugim istočnoazijskim zemljama, kao što su Japan i Južna Koreja.

- Ovaj trend će se nastaviti i možda će se pogoršati nakon Covida - kaže Yue Su, glavni ekonomista u Economist Intelligence Unit.

Kina je zabilježila porast slučajeva oboljelih otkako je prošlog mjeseca napustila svoju politiku nultog Covida.

Kineske populacijske trendove tokom godina uvelike je oblikovala kontroverzna "politika jednog djeteta", koja je uvedena 1979. kako bi se usporio rast stanovništva.

Porodice koje su prekršile pravila kažnjavane su novčano, a u nekim slučajevima čak i gubile posao. U kulturi koja je historijski favorizovala dečake u odnosu na devojčice, ova politika je također dovela do prisilnih abortusa.

Ova politika je ukinuta 2016. godine i bračnim parovima je bilo dozvoljeno da imaju dvoje djece. Posljednjih godina kineska vlada je također nudila porezne olakšice i bolju zdravstvenu zaštitu majki, između ostalih poticaja, kako bi preokrenula ili barem usporila pad nataliteta.

Ali ove politike nisu dovele do stalnog povećanja rađanja. Neki stručnjaci kažu da je to zato što politike koje su podsticale rađanje nisu bile praćene naporima da se olakša teret brige o djeci, kao što je veća pomoć za zaposlene majke ili pristup obrazovanju, navodi BBC.

U oktobru 2022. godine, kineski predsjednik Xi Jinping stavio je povećanje nataliteta kao prioritet.

Osim pružanja poticaja za rađanje djece, Kina bi također trebala poboljšati rodnu ravnopravnost u domaćinstvima i na radnim mjestima, rekao je Bussarawan Teerawichitchainan, direktor Centra za istraživanje porodice i stanovništva Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.