open-navfaktor-logo
search
U Ankari
Cavusoglu s Dačićem: Uloga Turske i Srbije vrlo važna u kontekstu mira i stabilnosti u BiH
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem u Ankari, poručio kako je uloga Turske i Srbije vrlo značajna u kontekstu mira i stabilnosti, kao i sprečavanju napetosti u Bosni i Hercegovini.
26.01.2023. u 14:02
get url
text

Turski ministar Cavusoglu, danas je održao sastanak s Dačićem u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Ankari, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.

Govoreći o posljednjim dešavanjima u vezi s poplavama u regiji Sandžaka, Cavusoglu je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom, navodeći kako su ekipe i stručnjaci turskog AFAD-a već na terenu i kako će pružiti svaku podršku.

- Živimo period najboljih odnosa Turske i Srbije, ovo je zlatno doba naših odnosa - konstatovao je Cavusoglu, napominjući da će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa Turske i Srbije.

Napomenuo je kako je tokom posljednje posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji potpisano sedam dokumenata u različitim oblastima.

Dodao je također kako je i nivo turskih investicija u Srbiji u konstantnom porastu, na čemu je ovom prilikom zahvalio i Srbiji koja, kako je naglasio, u vrlo kratkom roku rješava sve prepreke na koje nailaze turski investitori.

Za projekat autoputa Sarajevo - Beograd, pokrenut na inicijativu Turske, Cauvosglu je rekao da dio projekta na području Srbije dobro napreduje, te kako je potrebno učiniti da tako bude i na području Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Mir i stabilnost na Balkanu važni su za sve nas. Kako ne bi rasla napetost u Bosni i Hercegovini, upravo se i formira vlada, za mir i stabilnost uloga koju će imati i imaju Turska i Srbija je jako važna. U tom smislu je vrlo koristan i trilateralni mehanizam Turska - BiH - Srbija. U narednom periodu ćemo nastaviti s naporima - rekao je Cavusoglu.

Srbijanski ministar Dačić je kazao kako bi Srbija željela "da Turska bude važan faktor mira i regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači - naša je molba da Turska iskoristi svoj utjecaj i kada je riječ i o Prištini kako bi imali konstruktivan odnos od Prištine kada je riječ o primjeni Prištinskog sporazuma, odnosno ranije postignutih sporazuma, kako bismo mogli uopće da razgovaramo o nekim trajnim političkim rješenjima".

Ministar Cavusoglu je naglasio kako Turska podržava dijalog Prištine i Beograda.

- Turska podržava, snažno podržava, dijalog Beograda i Prištine i želimo da se nesporazumi riješe dijalogom - zaključio je Cavusoglu.

Dačić je ovom prilikom također komentarisao spaljivanje Kur'ana u Švedskoj.

- Ne mogu da vjerujem da se takav incident dogodio u zemlji koja je dio Zapada. To je velika tragedija - kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, pored svih ratova na području bivše Jugoslavije "nisam čuo da se negdje deslio da je neko zapalio Kur'an ili Bibliju".

- Država mora da vodi računa o tome kakve posljedice to izaziva - poručio je Dačić dodajući da takav čin može da izazove samo negativne posljedice i destabilizaciju svijeta.

Dačić će se tokom posjete Turskoj sastati i sa predsjednikom parlamenta Turske Mustafom Sentopom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.