open-navfaktor-logo
search
Vakcinisani i nevakcinisani
Čelnici država članica EU-a iduće sedmice razmatraju uvođenje Covid-pasoša
Čelnici država članica Evropske unije sastat će se iduće sedmice kako bi razgovarali o planovima za Covid-pasoše koji bi ljudima koji su primili vakcinu omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja, piše Daily Mail. 
15.01.2021. u 13:45
get url
text

Ideja o uvođenju certifikata o vakcinaciji već se neko vrijeme spominje u Evropi, a grčki ministri se zalažu da zemlje EU-a usvoje "standardizovani" pasoš kako bi promovisale putovanja.

Sljedećeg četvrtka grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražit će od drugih evropskih lidera da se dogovore o Covid-pasošima koji olakšavaju slobodu kretanja osobama vakcinisanim protiv COVID-19.

U pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, grčki premijer Mitsotakis predložio je da osobe koje su vakcinisane trebaju imati slobodu putovanja.

- Treba što prije usvojiti zajednički stav o tome kako certifikat o vakcinaciji treba napraviti tako da bude prihvaćen u svim državama članicama – izjavio je.

Vlade Estonije, Mađarske, Islanda, Španije, Danske i Belgije nagovijestile su da će podržati takav prijedlog, iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije.

Međutim, Evropska unija neće automatski prihvatiti Covid-pasoše Velike Britanije, tako da bi planovi za odmor Britanaca moglibiti odgođeni dok se ne dogovore evropski planovi putovanja.

Pasoš, koji su kreirali biometrijska firma iProov i firma za kibernetsku sigurnost Mvine, izdavat će se kao besplatna aplikacija i omogućit će korisnicima da digitalno dokažu da li su primili prvu ili drugu dozu vakcine ili je uopće nisu primili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.