open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Cigarete u BiH poskupljuju od 19. februara, poznato i koje
Sve cigarete Tvornice duhana Rovinj (TDR) namijenjene tržištu BiH od 19. februara poskupljuju za dvadeset feninga.
22.01.2024. u 12:00
get url
text

Uprava TDR jučer je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

- Sva lica koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu sa maloprodajnim cijenama - kaže Kovačević.

On precizira da se po paklici cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po paklici i pripadajući PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala akciza za cigarete u 2024. godini, te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

 -Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po paklici cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po paklici. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a - kaže Kovačević.

Od 19. februara biće skuplje sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.