open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijene nafte znatno porasle treću sedmicu zaredom
Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se nakon napretka u razvoju vakcina protiv koronavirusa trgovci nadaju jačanju potražnje.
23.11.2020. u 09:24
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu je prošle sedmice porasla 5,1 posto, na 44,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,7 posto, na 42,42 dolara.

Rast cijena ponajviše se zahvaljuje pozitivnim vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa od strane američkih kompanija Pfizera i Moderne.

Trgovci se nadaju da će se s učinkovitim cjepivom situacija u globalnom gospodarstvu uskoro normalizirati, što bi pozitivno utjecalo na potražnju za naftom.

- Unatoč činjenici da treba neko vrijeme do globalne implementacije cjepiva, tijekom kojeg će potražnja za naftom ostati slaba, pozitivne vijesti o cjepivu dobro utječu na tržište - kaže Bjornar Tonhaugen, direktor u tvrtki Rystad Energy.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od početka iduće godine trebao bi je, prema ranijem dogovoru, povećati za dva miliona barela dnevno.

- Pretpostavka da će OPEC+ zadržati aktuelni obim rezova do kraja prvog tromjesečja 2021. godine vjerojatno je uračunata u sadašnju cijenu od 44 dolara po barelu - pišu analitičari banke SEB u osvrtu na situaciju na tržištima.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovore o novom paketu poticajnih mjera, koje bi trebale potaknuti daljnji oporavak najveće svjetske ekonomije, a time i potražnje za naftom.

S druge strane, rast cijena je ograničen zbog nastavka rekordno brzog rasta broja novozaraženih koronavirusom u mnogim saveznim državama SAD-a i Europi.

Zbog toga mnoge države zaoštravaju restriktivne mjere, što će usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

U petak je, pak, podršku cijenama pružilo izvještaj kompanije Baker Hughes da je prošloga tjedna u SAD-u broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja smanjen prvi put u posljednjih 10 sedmica, i to za dva, na ukupno 310 postrojenja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.