open-navfaktor-logo
search
Zbog skandaloznog snimka
Članovi Kongresa pozivaju FBI da pokrene krivičnu istragu protiv Trumpa, on i dalje tvrdi da je pobijedio
Dvoje demokratskih članova američkog Zastupničkog doma u ponedjeljak je zatražilo od Saveznog istražnog biroa (FBI) da pokrene krivičnu istragu pritiska predsjednika Donalda Trumpa na zvaničnike da ponište rezultate predsjedničkih izbora.
05.01.2021. u 10:23
get url
text

U telefonskom razgovoru koji je procurio tokom vikenda i prvi ga je objavio Washington Post, otkriva se da je američki predsjednik apelovao na vodećeg izbornog zvaničnika savezne države Georgije,  republikanca Brada Raffenspergera, da poništi rezultate izbora održanih 3. novembra u toj državi, poručivši mu kako sve što treba da uradi je da "pronađe 11.780 glasova".

VEZANI TEKST - Objavljen kompromitirajući snimak u kojem Donald Trump traži da se u Georgiji ukradu glasovi

U pismu direktoru FBI-ja Christopheru Wrayu, kongresmen Ted Lieu, demokrat iz Kalifornije, i kongresmenka Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, tvrde da su "dokazi o Trumpovoj izbornoj povredi sada izašli na svijetlo dana".

- Kao članovi Kongresa i bivši tužioci, vjerujemo da je Donald Trump učestvovao u nagovaranju, ili u uroti da se počine brojna krivična djela tokom izbora. Tražimo od vas da pokrenete krivičnu istragu predsjednika - pišu Lieu i Rice.

Kongres bi trebao zasjedati u srijedu da potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu prije njegove inauguracije 20. januara.

Više od 170 menadžera iz vodećih američkih firmi obratilo se Kongresu u otvorenom pismu u ponedjeljak, pozivajući njegove članove da prihvate rezultate izbora za elektorski koledž.

Čelnici  finansijskih divova  Goldman Sachs i Blackrock i farmaceutske kompanije Pfizer su među potpisnicima apela, prenosi dpa.

S druge strane, Trump je ponovo je optužio Demokratsku partiju za prevare tokom prošlogodišnjih novembarskih predsjedničkih izbora u toj zemlji i najavio nastavak pravne borbe za osporavanje izbornih rezultata.

Uoči izbora za Senat u saveznog državi Georgiji, Trump se obratio simpatizerima u Daltonu i poručio da su izbori bili neregularni i da je nemoguće da je izgubio predsjedničke izbore i u toj državi.

- Vjerujem da će republikanci nakon drugog kruga parlamentarnih izbora zadržati većinu u Senatu. Demokrate pokušavaju da nam ukradu i Senat i Bijelu kuću. Nećemo to dozvoliti, borit ćemo se do kraja - poručio je Trump.

Ističući kako narod treba dići glas protiv prevara na novembarskim predsjedničkim izborima, Trump je kazao da više nikada neće biti moguće u SAD-u imati pravedne izbore ako se ništa ne učini po tom pitanju.

Optužio je Trump demokrate i novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da pokušavaju srušiti državni sistem SAD-a.

- Naša posljednja linija odbrane su stolice u Senatu. Zadržimo ih i zato sutra izađite i glasajte - kazao je Trump biračina u Georgiji.

Trump i dalje tvrdi da je on pobijedio na novembarskim predsjedničkim izborima te je dodao da neće prihvatiti poraz.

U Georgiji se održavaju izuzetno važni izbori za Senat. Naime, trenutno republikanci imaju 50 senatora, nasuprot 48 demokrata i potrebno im je bar jedno od dva mjesta iz Georgije da bi zadržali većinu u tom gornjem domu Kongresa.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu kongresa, mogu preuzeti i glavnu riječ u Senatu ako osvoje oba senatorska mjesta jer bi novoizabrana američka potpredsjednica Kamala Harris preuzela poziciju predsjedateljice tog doma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.