open-navfaktor-logo
search
Akcija "Blic"
Članovi kriminalne grupe prijetnjama iznudili građevinske mašine i prodali ih, uhapsili ih specijalci FUP-a
Pripadnici Federalne uprave policije jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-a, izveli operativnu akciju "Blic", te uhapsili tri osobe iz Sarajeva zbog krivičnih djela prevara, ugrožavanje sigurnosti.
10.11.2020. u 14:56
get url
text

Kako je saopćio FUP, pod istragom je još jedna osoba, koja je trenutno nedosupna policijskim organima.

- U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su uhapšeni E. S. (1991), S. D. (1976) i DŽ. K. (1979). Oni se sumnjiče da su u periodu od januara 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prijevaran način i prijetnjom od vlasnika firme iz Kaknja, prisvojili građevinske mašine vrijednosti oko 82.400 KM, na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim osobama sa područja FBiH i RS, radi dalje upotrebe - naveli su iz FUP-a.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz izvještaj o Počinjenom krivičnom djelu.

Iz Tužilaštva KS je potvrđeno da im je određeno 24-satno zadržavanje, te da će nakon ispitivanja osumnjičenih, tužiteljica koja rukovodi istragom odlučiti o daljim mjerama protiv njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.