open-navfaktor-logo
search
Traže pomoć
COVAX mehanizam: Hitno potrebne dvije milijarde dolara radi isporuke vakcina
Međunarodnom programu COVAX, čija je svrha ravnomjerna distribucija vakcina protiv koronavirusa, potrebne su dodatne dvije milijarde američkih dolara do početka juna kako bi se potaknuli programi vakcinisanja u zemljama s nižim prihodima, prenosi Anadolija.
28.05.2021. u 12:10
get url
text

- Potrebne su nam dodatne dvije milijarde dolara da povećamo pokrivenost do skoro 30 posto i sredstva nam trebaju do 2. juna kako bismo sada zaključili zalihe i doze isporučili do kraja 2021. i početkom 2022. godine - navodi se u saopćenju pokretača tog mehanizma, među kojima su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Alijansa za vakcine Gavi.

Pokretači globalnog programa za raspodjelu vakcina zatražili su pomoć vlada i privatnog sektora radi realizacije planirane isporuke dvije milijarde doza u 2021. godini.

- Ukoliko se svjetski lideri ujedine, prvobitni cilj COVAX-a - da se isporuče dvije milijarde doza u 2021. godini i 1,8 milijardi doza u 92 zemlje s nižim prihodima do početka 2022.- još uvijek je dostižan - navodi se u saopćenju.

Iz COVAX-a su poručili da su već isporučili 70 miliona doza vakcina u 126 zemalja.

Međutim, nagli rast broja infekcija u Indiji veoma negativno se odrazio na dostavu vakcina kroz program COVAX u drugom tromjesečju ove godine, zbog čega bi do kraja juna moglo faliti 190 miliona doza u odnosu na planiran broj.

- Ukoliko se ne pozabavimo trenutnom nestašicom, posljedice bi mogle biti katastrofalne - upozorili su pokretači COVAX-a, prenosi britanski The Guardian.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.