open-navfaktor-logo
search
Piše Deutche Welle
Da li postoji plan Kremlja za kontrolu Moldavije?
Moldaviju treba okrenuti od Zapada i usmjeriti prema Rusiji. Plan Kremlja za to navodno postoji, a novinari njemačkih javnih emitera WDR i NDR, kao i lista "Zdeutsche Zeitung", pišu da su imali uvid u taj dokument.
16.03.2023. u 10:18
get url
text

Tenzija se u Modaviji osjeća skoro svaki dan. Prošlog vikenda hiljade ljudi ponovo je protestovalo protiv proevropske vlade na ulicama glavnog grada Kišinjeva. Policija je uhapsila sedam demonstranata. Proruska mreža uz pomoć ruskih tajnih službi osumnjičena je za rad na "akcijama destabilizacije" koje su navodno izvedene "putem demonstracija" u Moldaviji.

Moskva je uvijek odbacivala takve optužbe, ali u Moldaviji, bivšoj sovjetskoj republici od nešto više od 2,5 miliona stanovnika, tenzije rastu. Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine situacija se dodatno pogoršala.

Širenje proruskog raspoloženja

Rusija očigledno već dugo ima plan za Republiku Moldaviju - barem tako pokazuje dokument koji su zajedno sa međunarodnim partnerima analizirali njemački javni servisi WDR, NDR, kao i minhenski list "Zideutsche Zeitung " . Prema njihovom istraživanju, još prije početka rata u Ukrajini, administracija predsjednika Rusije je strateškim dokumentom posebno odredila kako promovirati proruske tendencije i istovremeno spriječiti okretanje zemlje Zapadu.

Taj strateški plan na pet stranica opisuje ciljeve Rusije u Moldaviji na političkom, vojnom i sigurnosnom, trgovinskom i ekonomskom, kao i socijalnom nivou. Dokument očigledno, prema njemačkim novinarima, potiče od istih stručnjaka koji su osmislili Strategiju o aneksiji Bjelorusije. Administracija predsjednika Rusije nije odgovorila na upit novinara o navodnom dokumentu s planovima za Moldaviju.

U pomenutom dokumentu, Moldavija se vidi kao važna karika u sukobu sa Zapadom. Jedan od centralnih ciljeva Rusije u narednih deset godina je, prema dokumentu, "suprotstavljanje pokušajima vanjskih aktera da se miješaju u unutrašnje stvari zemlje". Vezano je za NATO, a istovremeno se želi spriječiti slabljenje pozicije Rusije.

Istovremeno, Moskva želi da pruži pomoć kada je u pitanju moguće učešće Moldavije u savezima u kojima dominira Rusija. Riječ je konkretno o Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti i Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EEU). Prema dokumentu, za to je potrebno proširiti prorusko raspoloženje među političkim i ekonomskim elitama.

Više lekcija na ruskom

Moskva želi da iskoristi interes Moldavije na ruskom tržištu kao ekonomsku ucjenu, u smislu da moldavsku vladu treba odvratiti da "nanese štetu ruskim interesima u regionu".

Čini se da postoje planovi i za obrazovni sistem. Prema strateškom dokumentu, kako su izvijestili novinari, za moldavske studente treba poboljšati "nastavu na daljinu na ruskom jeziku", a ruski univerziteti bi trebali otvoriti svoja predstavništva u Moldaviji.

Dugoročna perspektiva, prema tim izjavama, predviđa stvaranje "negativnog imidža NATO-a" u moldavskom društvu i političkim krugovima do 2030. godine. Osim toga, do tada bi trebalo osigurati i "široko prisustvo ruskih medija" u Moldaviji.

Zapadni stručnjaci za sigurnost vjeruju da je dokument autentičan. Jedan visoki zvaničnik zapadnih obavještajnih službi kaže da Moskva želi da "stavi Zapadu znak STOP".

Prema Stefanu Meiteru, direktoru Programa za međunarodni poredak i demokratiju pri Njemačkom društvu za vanjsku politiku (DGAP), dokument pokazuje da se Rusija stavlja u "direktnu konkurentsku situaciju" sa EU i NATO-om i pokušava da suprotstavljaju se njihovoj politici integracije, njihovim narativima.

Pridnjestrovlje kao karta za Moldaviju

Izbijanje rata u Ukrajini učinilo je da Rusija ubrzava rad na svojim težnjama u Moldaviji. Kako se Moldavija sve više okreće Zapadu i provodi reforme, ruski uticaj bi mogao početi da jenjava ukoliko Moskva ne postane aktivnija.

Koliko je situacija u Moldaviji nestabilna pokazala se u februaru: nekoliko dana su ruske rakete letele iznad Moldavije prema Ukrajini. Premijer je tada podnio ostavku, a Ukrajina je upozorila da Rusija ima detaljne planove za destabilizaciju. Na Zapadu strahuju da Moskva vjerovatno više ne želi odlagati implementaciju tih planova.

Na to ukazuje i pogoršanje situacije u Pridnjestrovlju, gdje se nalaze ruske trupe i vjerovatno najveća skladišta municije u istočnoj Evropi. Ruski vojnici su stacionirani u samoproglašenoj Republici Pridnjestrovlje od 1992. Moldavska vlada je još jednom pozvala Kremlj da povuče ove jedinice - ali bezuspješno. To područje na istoku Moldavije, sa oko pola miliona stanovnika, po međunarodnom pravu pripada Moldaviji, ali Rusija taj zamrznuti konflikt koristi kao svojevrsnu kartu.

"Ciljane ruske aktivnosti"

Strateški plan za Moldaviju predviđa da ta zemlja u roku od nekoliko godina ukine one mjere koje vrše politički i ekonomski pritisak na Pridnjestrovlje. Jedna od tačaka se eksplicitno odnosi na ruske jedinice: moldavske inicijative koje žele okončati rusko vojno prisustvo u Pridnjestrovlju treba da budu "neutralisane".

Njemačka vlada također pomno prati situaciju. Ministarstvo vanjskih poslova kaže da je kriza u Moldaviji "pogoršana ciljanim ruskim aktivnostima destabilizacije". Njemačka vlada navodno posjeduje izvještaj o "izvođenju demonstracija u Moldaviji preko ruskih aktera".

Prije nekoliko dana postalo je jasno koliko je trenutna situacija napeta i nejasna. Ruska državna novinska agencija Ria javila je da su navodno spriječeni pokušaji napada na visoke zvaničnike u Pridnjestrovlju. Kako navodi zapadna agencija Reuters, proruski zvaničnici u Pridnjestrovlju optužuju ukrajinske obavještajne službe.

Moldavija je rekla da se optužbe istražuju, a Kijev je odbacio optužbe i uputio ih Rusiji, rekavši da je agresor tamo. Moskva traži izgovor da interveniše u Pridnjestrovlju, kako bi potom celu Republiku Moldaviju stavila pod svoju kontrolu, poručuju iz Kijeva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.