open-navfaktor-logo
search
Parlamentarni izbori
Desnica pobijedila: Ko je Giorgia Meloni, prva žena premijerka Italije
Giorgia Meloni vjerovatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfovala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.
26.09.2022. u 07:58
get url
text

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters.

Međutim, Meloni i njeni saveznici suočavaju se s povećim popisom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje treće najveće ekonomije eurozone.

- Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost - rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristalicama svoje nacionalističke stranke Braća Italije u ponedjeljak ujutro.

VEZANI TEKST - Izbori: Hoće li desničarka Meloni biti prva italijanska premijerka

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim italijanskim finansijama.

Evropske prijestolnice i finansijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze s obzirom na euroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njenih koalicionih partnera prema Rusiji.

U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

- Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Italijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja - poručila je.

- Vrijeme je za odgovornost - dodala je.

Slab rezultat Lige Mattea Salvinija

Nakon više od pola prebrojanih glasačkih listića Braća Italije imaju 26 posto glasova birača, što je ogromno povećanje u odnosu na samo 4 posto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018.

Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć.

Liga Mattea Salvinija osvojila je, prema trenutnim rezultatima, oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine, dok je Meloni pretekla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje.

Treća članica te koalicije stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova pa je stranka Braća Italije dominantna unutar koalicije.

Iako se predviđa da će desna koalicija imati komotnu većinu u gornjem i donjem domu italijanskog parlamenta, koalicioni partneri imaju različita stajališta o nekoliko pitanja koja će možda biti teško pomiriti.

Za razliku od Meloni Salvini dovodi u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, a on i Berlusconi često su izražavali svoje divljenje prema ruskom vođi Vladimiru Putinu.

Također imaju različite stavove o tome kako se nositi s rastućim računima za energiju, a iznijeli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i penzionu reformu, koje će Italija teško moći priuštiti.

Meloni će preuzeti dužnost od Marija Draghija, bivšeg čelnika Evropske centralne banke koji je Rim okrenuo prema centru odlučivanja u EU s oslonom na bliske veze s Parizom i Berlinom.

Vlada tehnokratskog premijera Marija Draghija raspala se nakon 18 mjeseci pošto ju je napustio populistički Pokret pet zvijezda. U toj vladi nacionalnog jedinstva od većih stranaka jedino nije učestvovala stranka Braća Italije.

Među prvim liderima koji su čestitali Meloni bio je mađarski premijer Viktor Orban, blizak Salviniju i čelnici desne koalicije.

Na izborima je glasalo 64 posto birača, što je deset postotnih bodova manje nego prije četiri godinu i ujedno najmanji odziv u historiji. 

Desnica je u potpunosti iskoristila italijanski izborni zakon koji pogoduje strankama koje sklapaju predizborne saveze. Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju lijevog centra na izborima je samostalno nastupio populistički Pokret pet zvijezda koji je dobio 16 posto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila 7 posto glasova.

Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka osvojila je 19 posto glasova.

- Ovo je tužna noć za zemlju - kazala je novinarima istaknuta zastupnica PD-a Debora Serracchiani.

- Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji - dodala je.

Rođena u Rimu 15. januar 1977, Meloni je odrasla u radničkom kvartu Garbatelli s majkom pošto ih je otac ostavio, a politikom se počela baviti s 15 godina.

Tadašnji premijer Silvio Berlusconi 2008. ju je imenovao ministricom mladih te je Meloni postala najmlađa italijanska ministrica u historiji, piše BBC.

Četiri godine kasnije, u dobi od 35 godina, razišla se od Berlusconija i pokrenula vlastitu političku stranku Braća Italije, kojoj je predsjednica od 2014. godine.

Zagovara tradicionalne katoličke porodične vrijednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

- Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, ja sam kršćanka - rekla je na skupu u Rimu 2019, što je postalo viralno nakon što je remiksirano u dance pjesmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.