open-navfaktor-logo
search
Sporazum s Tužilaštvom
Direktor škole u Omarskoj priznao da je primio mito, pristao na uvjetnu i novčanu kaznu
Tužilaštvo RS-a sklopilo je sporazum sa bivšim direktorom Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Omarskoj Vedranom Starčevićem (38), koji je uhapšen krajem prošle godine i optužen za krivična djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.
02.03.2021. u 13:56
get url
text

U sporazumu, koji je je prihvatio Okružni sud u Banjoj Luci, Starčević je priznao krivicu, a predviđena je uvjetna osuda, te ako u u periodu od dvije godine ponovi krivična djela bit će osuđen na osam mjeseci zatvora.

Izrečena mu je i novčana kazna od 5.000 KM, kao i mjera bezbjednosti u vidu zabrane obavljanja dužnosti direktora bilo koje obrazovne ustanove na pet godina.

Starčević je danas u sudnici izrazio kajanje zbog počinjenih krivičnih djela. Izricanje presude zakazano je za četvrtak.

Optužnica Tužilaštva RS-a teretila ga je da je krajem prošle godine od radnice škole Aleksandre B. koja je bila zaposlena kao "zamjenska učiteljica" sa ugovorom na određeno vrijeme, tražio i primio mito kako bi je zadržao na radnom mjestu.

- Izjavio je da će se svim silama boriti da je zadrži na radnom mjestu, te da ona u ugovornom periodu može zaraditi 30.000 KM, a da njemu treba dati 2.000 KM koje nisu za njega, nego nekog drugog - navodi se u optužnici.

Nakon toga joj je ponudio da ukupan iznos plati u dvije rate, a prvo je primio 1.000 KM označenih novčanica, dok je preostali iznos trebalo da primi do marta 2021. godine.

Uhapšen je 10. decembra prošle godine u akciji Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Policijske uprave Prijedor, a pod nadzorom Tužilaštva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.