open-navfaktor-logo
search
Bila na zabavi
Djevojka se smrzla u hotelskom zamrzivaču, neki detalji su bizarni: "Ne mogu shvatiti..."
Kenneke Jenkins pronađena je mrtva u dobi od 19 godina u zamrzivaču hotela u Chicagu, a njena smrt privukla je pažnju, uključujući čak i teoretičare zavjere.
14.12.2023. u 19:50
get url
text

Šest godina kasnije njena porodica postigla je nagodbu s hotelom vrijednu više od šest miliona dolara, od čega će najveći dio novca dobiti njena majka.

Jenkins je otišla u hotel na zabavu na devetom spratu s koje se nikada nije vratila kući. Nakon gotovo 24 sata neizvjesnosti, njeno tijelo pronađeno je u walk in zamrzivaču u kuhinji hotela, a utvrđeno je da je uzrok smrti hipotermija.

Njena majka podnijela je protiv hotela, osiguravatelja i drugih tužbu, koja je sada riješena, krajem 2018. i tražila odštetu od 50 miliona dolara.

Tužbom se optuživalo osoblje za nemar i neuspjeh da učine dovoljno da pronađu Kenneke prije nego što je umrla, piše NPR.

- Moj život više nikada neće biti isti - kazala je ranije njena majka. Istaknula je da su u više navrata i porodica i prijatelji te večeri, kada je bila zabava, upozoravali osoblje na nestanak Kenneke.

A i na samu zabavu je pristizalo puno prigovora iz samog hotela.

No, kako se navodi u tužbi, osoblje na ništa nije odgovaralo niti je pravovremeno pregledalo snimke s hotelskih kamere.

- Boli, to je bol koju ne mogu ni objasniti. Ne mogu ni shvatiti - kazala je Kennekina majka.

Snimci su prikazivali kako Kenneke tumara hotelskim hodnicima u subotu rano ujutro, a nekoliko puta je zamalo i pala. Posljednjih nekoliko kadrova s nadzornih kamera prikazuju kako je ušla u hotelsku kuhinju, u kojoj nije bilo nikog drugog.

Radnik hotelskog osoblja, koji je ujutro ušao u walk in zamrzivač nekako unutra nije vidio djevojku, tvrde advokati majke i pozivaju se na video snimke. Tijelo mlade žene pronađeno je tek nekoliko sati kasnije.

Ured medicinskog istražitelja okruga Cook presudio je da je smrt Jenkins nesretan slučaj i dodao da su trovanje alkoholom i topiramatom, lijekom koji se koristi za liječenje epilepsije i migrenskih glavobolja, značajno pridonijeli njenoj smrti.

U izvještaju s obdukcije navedeno je da su vrata zamrzivača imala mehanizam za otvaranje vrata iznutra, ali nema objašnjenja zašto se djevojka nije mogla izvući vani.

Pravni tim njene majke vjeruje da je neko izvan zamrzivača osigurao vrata koja su, kako kažu, trebala biti zaključana prije svega, a da nisu znali da je Jenkins unutra.

Slučaj je tokom godina privukao puno pažnje, a među onima koji su raspravljali o mogućim objašnjenjima smrti mlade djevojke bio je online novinar Zack Stoner, YouTuber iz Chicaga.

Stoner, koji je često izvještavao o isprepletenim svjetovima gangstera i repera, upucan je i ubijen u maju 2018.

Slučaj je također izazvao veliko zanimanje ljudi koji su njen nestanak i smrt vidjeli i kao znakove šireg vrlo ozbiljnog problema - neproporcionalne stope kojom crnci, a posebno mlade crne djevojke i žene, svake godine nestaju u SAD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.