open-navfaktor-logo
search
Potpisana deklaracija
Do 1. oktobra trebali bi se smanjiti troškovi roaminga između Balkana i Evropske unije
Ove godine trebala bi zaživjeti deklaracija potpisana između zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije o roamingu, prema kojoj bi se pozivi i korištenje mobilnog interneta na Zapadnom Balkanu i u EU plaćali po istim cijenama kao i u vlastitim državama.
19.01.2023. u 11:24
get url
text

Deklaracija EU-a i Zapadnog Balkana o roamingu potpisana je na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra 2022. godine i bila je važan korak nakon ukidanja naknade za roaming između zemalja zapadnog Balkana što se dogodilo 1. jula 2021. godine.

Evropska komisija je u potpunosti podržala taj proces, uz podršku i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te pomoć Tijela evropskih regulatora za elektronske komunikacije.

Deklaraciju su potpisali telekomunikacioni operateri iz zemalja EU-a i Zapadnog Balkana sa ciljem da se od 1. oktobra 2023. godine omogući smanjenje troškova roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana, podsjetili su iz Odjela za komunikacije Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini u izjavi za Fenu.

Navode da je to bio početak procesa koji ima za cilj smanjenje troškova roaminga za građane tokom putovanja kao i niže troškove poslovanja, što će u nekim slučajevima doprinijeti smanjenju troškova roaminga za više od 90 posto.

Deklaracija navodi niz mjera koje su se potpisnice opredijelile poduzeti, uključujući razmatranje uvođenja maloprodajnih tarifnih planova i opcija s nižim cijenama za roaming, ulazak u komercijalne pregovore s drugim potpisnicima radi postizanja sporazuma za ispunjenje ciljeva Deklaracije, poboljšanje korisničkog iskustva i više.

- Planirano je da se put do gornje granice maloprodajne cijene dogovori i objavi do 1. maja 2023. godine - kazali su iz Delegacije EU-a u BiH.

Ipak, naglašavaju, da se ova inicijativa provodi na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacionih operatera koji su potpisali Deklaraciju, a i drugi operateri su pozvani da joj se pridruže jer će veći broj operatera koji učestvuju donijeti veće koristi građanima i biznisima.

- Učiniti telekomunikacione usluge pristupačnim i cjenovno povoljnim od suštinskog je značaja za digitalnu tranziciju, koja je u vrhu EU Agende za povezivanje - stava su u Delegaciji.

Naglašavaju da je za to važno da kreatori politika na Zapadnom Balkanu ubrzaju implementaciju reformi u sektoru telekomunikacija, koje su u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana iz 2022. godine, s ciljem stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana i povoljnijeg poslovnog okruženja.

Kako su Feni kazali iz Delegacije, očekuje se od ekonomija Zapadnog Balkana da provedu sve ove reforme najkasnije do kraja 2023. godine.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je Feni da je nakon više od godinu dana rada i konsultacija, koje su obuhvatile i istrajan angažman telekom operatera iz EU-a i regiona, snažnu podršku Evropske komisije i RCC-a, kao i posvećenost vlasti iz regiona, potpisana ova deklaracija čime je omogućeno smanjenje cijena prijenosa podataka u roamingu između EU-a i Zapadnog Balkana počevši od 1. oktobra 2023. godine.

- To znači da će svaki telekom operater sa Zapadnog Balkana i EU-a koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje maloprodajnih tarifnih planova i mogućnosti s nižim cijenama prijenosa podataka za svoje korisnike u roamingu u mobilnim mrežama drugih potpisnika, sa prvim značajnijim smanjenjem cijena prijenosa podataka u roamingu od 1. oktobra 2023. godine - pojasnila je.

U praktičnom smislu, koristi su višestruke, dodala je Bregu. Ovim će se smanjiti troškovi roaminga za građane zapadnog Balkana koji putuju u EU i obratno, kao i operativni troškovi privrednika, te će se potaći poslovanje van matičnih granica.

- U pitanju je izvanredna inicijativa, posebno jer je realizirana na dobrovoljnoj osnovi telekom operatera. Ipak to je samo početak procesa koji bi u predstojećem periodu trebao ići u smjeru daljih smanjenja što bi na kraju trebalo dovesti do približno istog nivoa cijena kao što su domaće - kazala je.

Smanjenje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. oktobra ove godine naslanja se na uspjeh režima roaminga kao kod kuće koji je na snazi i u EU i u regionu. Evropskoj uniji je trebalo deset godina da taj režim zaživi, dok je Zapadnom Balkanu trebalo manje, oko dvije i po godine.

Bregu kaže da nije bilo postići taj uspjeh, kojim se ponosi jer su bile potrebne sve pregovaračke vještine, snažna i nedvosmislena podrška Evropske komisije (Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Generalne direkcije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije), saradnja operatera, ali i politička volja svih vlada sa Zapadnog Balkana, a regionalna saradnja je na kraju donijela rezultat. Isto važi i za roaming između Zapadnog Balkana i EU-a.

- Prvo pitanje koje nam je upućeno nakon što je režim roaminga kao kod kuće stupio na snagu u julu 2021. godine bilo je kada će se smanjiti cijene roaminga sa Evropskom unijom. I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. jula. Ono što smo obećali, to smo i ostvarili i drago mi je da će cijene roaminga padati s lišćem ove jeseni - kazala je.

Na kraju je zaključila da je to ujedno i znak ozbiljnosti politika Evropske unije prema Zapadnom Balkanu jer je svrha i suština regionalne saradnje da se podrži mobilnost i pojednostavi povezanost građana i privrednika EU-a i Zapadnog Balkana te da ljudi lakše i bolje žive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.