open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Dobra vijest za bh. kompanije: Košarac i Koc razgovarali o povećanju izvoza mesa u Tursku
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti trgovine, izvozu mesa iz BiH u Tursku i drugim aktuelnim pitanjima.
15.06.2020. u 14:06
get url
text

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima BiH i Turske, te istakli spremnost za unapređenje saradnje u oblasti trgovine, saopćeno je iz  Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Govoreći o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku, ministar Košarac je informisao ambasadora Koca o usaglašenom stavu sa nadležnim entitetskim ministrima o neophodnosti jednakog tretmana kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su setrifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.

Ministar Košarac naglasio je da je neprihvatljiva dosadašnja praksa jednostranog pozicioniranja kompanija iz Federacije BiH, te da u proces izvoza mesa u Tursku moraju biti uključene i kompanije iz Republike Srpske, budući da za to postoji kapacitet i potreba usljed ostvarenih viškova primarne proizvodnje.

On je istakao da kompanije iz cijele BiH, koje su sertifikovane za izvoz mesa u Tursku, moraju otkupljivati domaću proizvodnju.

- Svjesni smo činjenice da je zbog umanjenog unutrašnjeg konzuma izvoza mesa povećana akumulacija domaće proizvodnje. Zbog toga sam zatražio od ambasadora Koca da se otvorena kvota od 3.000 tona poveća minimalno za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu, čime bi otvorena kvota bila 5.000 tona. Time bismo obezbijedili veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje - poručio je Košarac.

Ministar Košarac i ambasador Koc usaglasili su da, nakon ponovnog pokretanja redovnih avio-linija između BiH i Turske, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bude domaćin radnog sastanka predstavnika Ambasade Turske u BiH, nadležnih entitetskih ministarstava i predstavnika sertifikovanih kompanije za izvoz mesa iz BiH u Tursku, kako bi se postigao finalni dogovor i unaprijedio ovaj proces.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o organizaciji bilateralnog komiteta za trgovinu između BiH i Turske. S tim u vezi, orijentaciono je dogovoreno da sastanak bude održan polovinom jula u Turskoj, te istaknuto da će to biti prilika za razgovor o eventualnim otvorenim pitanjima u oblasti trgovine između dvije zemlje.

Kada je u pitanju organizacija trilateralnog komiteta BiH – Srbija – Turska, sagovornici su konstatovali da će on biti prolongiran do okončanja izbora u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.