open-navfaktor-logo
search
Potvrdilo ministarstvo
Dobra vijest za poduzetnike u FBiH: Bez zamjene postojećih fiskalnih uređaja
Nakon što smo još u utorak, 3. novembra, poslali upit Ministarstvu finansija Federacije Bosne i Hercegovine o najavljenim promjenama u fiskalnom prometu i mogućem novom opterećenju poduzetnika tako što bi eventualno morali kupovati nove fiskalne kase, konačno smo danas dobili odgovor iz ove entitetske institucije.
11.11.2020. u 15:09
get url
text

Sudeći prema prema odgovoru iz Ministarstva finansija FBiH, svi oni koji imaju ispravne uređaje nemaju obavezu promjene fiskalne kase (cijene se kreću od 600 do 1.200 KM). U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva finansija se navodi:

- Pravilnikom o fiskalnim sistemima, koji stupa na snagu 1. januara 2021. godine, propisuju se performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja koji će se proizvoditi i prodavati, pri čemu se zaustavlja daljnja proizvodnja i prodaja starih modela fiskalnih uređaja koji su koncipirani na tehnologiji staroj više od 10 godina.

VEZANI TEKST - U Ministarstvu finansija FBiH šute: Hoće li od 1. januara poduzetnici morati kupovati nove fiskalne kase?

Ovim pravilnikom ne stvara se obaveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. januara 2021. izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni i rade, već će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja.

U novoj generaciji postojećih modela fiskalnih uređaja implementira se nova tehnologija koja višestruko povećava tehničke mogućnosti fiskalnog uređaja i to u dijelu komunikacije sa serverom Porezne uprave gdje se omogućava korištenje 3G ili 4G mreže, za razliku od postojećih fiskalnih uređaja koji isključivo koriste 2G mrežu, kriptiranje podataka u svrhu njihove zaštite i sigurnosti prometa i dostavljanje svakog pojedinačnog fiskalnog računa na server Porezne uprave što postojeći fiskalni uređaji nisu u mogućnosti zbog korištenja 2G mreže. 

Naposljetku, novi modeli fiskalnih uređaja će omogućiti ispisivanje QR koda na fiskalnom računu putem kojeg svaki građanin može izvršiti provjeru ispravnosti i validnosti svog fiskalnog računa uz pomoć mobilne aplikacije i provjeriti da li je njegov račun dostavljen na server Porezne uprave Federacije BiH. Zahvaljujući ovoj funkciji fiskalnih uređaja pruža se mogućnost građaninu da bude inspektor i doprinese u borbi za suzbijanje sive ekonomije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.