open-navfaktor-logo
search
Na sjednici NSRS
Dodik se okomio na Britance: Podmukli, podrivaju status Srba, Peach bacao bombe...
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, dnas se u Narodnoj skupštini Republike Srpske žestoko obrušio na zvaničnike i diplomate Velike Britnije. 
10.12.2021. u 15:59
get url
text

- Nećemo se osvrtati na ove koji će nam davati prigovore pa oni prigovaraju prije nego što smo bilo šta učinili, tek će prigovarati kada počnemo nešto da radimo. Mi znamo šta je naše ustavno pravo, pisat ćemo naše odluke na bazi Ustava. Mogu da dolaze, objasnit ćemo im sve što imamo - govorio je Dodik o Stuartu Peachu, britanskom izaslaniku za Zapadni Balkan, ali i o drugim diplomatama.

- Jučerašnji gost je govorio sljedeće: Zašto se vi brinete, zbog čega Vlada Velike Britanije šalje izaslanika? On kaže u "našem parlamentu postoje neki zastupnici sa ovog prostora koji su veoma zabrinuti i mi smo morali da poduzmemo akcije". Zna se ko su zastupnici u britanskom parlamentu sa ovih prostora, gospođa Helić i drugi koji prave atmosferu krivice za Srbe i za RS i zašto onda da vjerujemo Britancima. Zašto da njima vjerujemo? - ponavljao je Dodik.

Britance je nazvao podmuklima.

- Da njihovim podmuklim aktivnostima ovdje već 100 godina podrivaju status Srba na ovim prostorima. Mi njima to moramo reći, šalju nam izaslanika koji je komandovao NATO operacijama bombardovanja Republike Srpske i Srbije, koji je skinuo generalsku uniformu i sada obukao civilno odijelo da bi došao nama ovdje i pričao o demokratiji.

A zašto mi to ne smijemo da kažemo, zašto bi mi morali da prešutimo tako nešto? Ja vapim od želje da se sretnem s njim i kažem kako te nije sramota da ti dođeš nama ovdje da nešto govoriš. Ma ne zanima me što si ti iz te vlade.

VEZANI TEKST - Stuart Peach, britanski izaslanik, u utorak dolazi u BiH, Dodik se danas obrušio na njega

Mi smo odavdje čovječe, ovdje se radi o nama, ovo su naši životi, nisu tvoji životi. Ti si na naše živote bacao bombe i nemoj da mi govoriš o svojim dobrim namjerama. Ne vjerujem ti, doviđenja, prijatno. To će biti moj stav, javno sam ga na kraju i rekao. Ljudi nemamo više vremena za te razne svjetske bitange koje ovdje dolaze i popunjavaju svoje karijere - rekao je Dodik.

Govorio je i o visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

- Schmidt je došao samo zato što Merkel nije mogla da ga smjesti na tri dužnosti u Njemačkoj pa se sjetila vvsokog predstavnika, ovaj sada dolazi jer mu je istekao rok služenja u vojsci i sada ga pošto je važan čovjek, sada mu daju značaj visokog izaslanika britanske vlade da on nama ovdje drži predavanje. Nije mu bilo dovoljno što je bacao bombe, šta hoćeš sada da bacaš. Ovdje mora doći na naš jasan stav. Pozivam vas da ne odustanemo i da idemo dalje, da glasate - vikao je Dodik u Narodnoj skupštini RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.