open-navfaktor-logo
search
Niagarini slapovi
Drama na granici SAD-a i Kanade, ima mrtvih; Svjedok: Išao je preko 160 km na sat
FBI-a istražuje eksploziju vozila na graničnom prijelazu Rainbow Bridge između SAD-a i Kanade blizu Niagarinih slapova kao pokušaj "terorističkog napada", saopćila je američka policija. Dvije osobe u vozilu su poginule, a jedan granični policajac je povrijeđen.
22.11.2023. u 21:53
get url
text

VEZANI TEKST - Eksplozija kod slapova Niagare, na terenu FBI-a: Dvoje mrtvih, istražuje se da li je bio teroristički napad

Vlasti savezne države New York "pomno nadziru" incident na mostu, a državne agencije su na mjestu događaja, rekla je guvernerka New Yorka Kathy Hochul na društvenoj mreži X. 

Lokalni medij WIVB izvijestio je da su sva četiri međunarodna granična prijelaza na zapadu New Yorka zatvorena u srijedu zbog incidenta s vozilom na mostu, prema riječima lokalnih medija.

 

Policijski timovi u Kanadi "aktivno su se uključili u procjenu situacije", napisao je premijer Ontarija Doug Ford na Twitteru. Dužnosnici granične agencije SAD-a nisu odmah komentirali, dok njihove kanadske kolege nisu odgovorile na zahtjev za komentarom. Predstavnici američkog State Departmenta također nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom na izvještaje o zatvaranju granice, prenosi Telegram hr. 

U medijima se objavljuju nova svjedočanstva eksplozije na američko-kanadskoj granici. Mike Guenther iz Ontarija kaže kako je šetao sa suprugom u blizini Rainbow Bridgea kada je ugledao auto kako "juri".

- Išao je preko 160 kilometara na sat. Jedva smo ga vidjeli koliko je brzo išao - rekao je Guenther lokalnim medijima.

Prema Guentheru, automobil je jurio prema granici u smjeru Kanade, pritom je skrenuo kako bi izbjegao drugo vozilo ispred sebe. Zatim je, tvrdi svjedok, vozilo udarilo u ogradu i eksplodiralo.

- Onda smo vidjeli vatrenu kuglu koja je bila visoka desetak metara. Nikad nisam vidio ovako nešto - kaže.

Prema četvorici policijskih dužnosnika koji su govorili za NBC, eksploziv nije pronađen u vozilu koje je udarilo u kontrolni punkt.

Službenici ovaj incident ne nazivaju terorizmom, javlja NBC. S druge strane, Fox News i dalje izvještava da je "prema visokim policijskim izvorima, eksplozija bila pokušaj terorističkog napada" i da je "puno eksploziva bilo u vozilu u to vrijeme". Kanadski CTV News piše da njihovi izvori kažu da vladini dužnosnici rade pod pretpostavkom da je incident povezan s terorizmom, te da pokušavaju utvrditi radi li se o izoliranom incidentu.

CNN javlja da je Bijela kuća obaviještena o incidentu i pomno prati situaciju. Kanadski premijer Justin Trudeau također je obaviješten i svjestan je situacije, dodaje CNN.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.