open-navfaktor-logo
search
Policijski izvori
Dramatičan snimak iz Praga, muškarac pokušao skrenuti pažnju ubici: Hej ti, je** te! Ovdje sam, pucaj ovdje!
Češki portal dobio je ekskluzivni snimak od policijskih izvora, na kom je policajac koji je navodio kolege ka mjestu odakle je 24- godišnji David Kozak jučer pucao u centru Praga.
22.12.2023. u 10:43
get url
text

VEZANI TEKST - Studenta koji je počinio masakr u Pragu policija povezuje i s ubistvom dvije osobe u šumi prošle sedmice

Portal Seznam Zpravy dobio je na uvid snimak koji je stigao iz policijskih izvora, ali kako nemaju autorska prava, nisu mogli da ga objave pa su ga prepričali. Na snimku su policajac i čovjek koji je stajao iza njega i koji je zapravo autor snimka.

- Sakrio se! Lijeva strana, s moje tačke gledišta. Hajde, krenite - čuje se kako autor videa podstiče policajce na akciju.

- On puca! Puca kroz ogradu - dodaje.

- Hej, ovdje sam, pucaj ovdje! Dođi ovamo - govori taj čovjek zapravo pokušavajući da skrene pažnju ubice kako ne bi pucao na nedužne ljude na ulici.

Na snimku se zatim čuju zvukovi i kako policajac govori u policijski radio dok napadač čuči kod kamene ograde.

- Nalazi se u uglu. Uz češku zastavu, u gornjem uglu - opisuje policajac.

- Dolazi ovamo - upozorava snimatelj sve oko sebe. Zatim se na snimku se vidi kako se napadač udaljava, a zatim počinje da puca.

Tada je autor videa napravio nešto neočekivano i izuzetno hrabro.

- Hej ti, je** te! Ovdje sam, pucaj ovdje! Dođi ovamo! - pokušao je da skrene pažnju napadača na sebe. Policajac mu na to govori da se sakrije, ali snimatelj ne odustaje:

- Еvo me, tu sam. Pucaj ovdje!

VEZANI TEKST - Ubica iz Praga odavno najavljivao napad, ostavljao poruke kako "mrzi svijet" i "želi nanijeti što više boli je moguće"

Na snimku se zatim vidi kako ljudi bježe. Zatim se ponovno čuje policijski radio. Policajac javlja da je na ulaz u Filozofski fakultet stigla patrola i hitna pomoć.

- Treba im reći da mogu da uđu unutra, da je napadač na krovu - govori policajac. U međuvremenu, napadač prelazi na drugu stranu zgrade i ponovo počinje da cilja. Čuje se kako pristiže sve više policijskih automobila i kola hitne pomoći.

- Preporučujem udarnu snagu: snajperista s mosta - čuje se policajac.

Zatim autor videa opet govori policiji da puca:

- Hajmo, pucajte!

Napadač nakon toga ustaje i upire oružje u nekoga na ulici. Čuju se još dva pucnja. Navodno je u tom trenutku počela pucati i policija, ali snimak tu završava.

Prema zvaničnim policijskim podacima Kozak je ubio 14 osoba, 25 je povrijeđenih od čega 10 teško. Također, policija navodi da je on najvjerovatnije odgovoran i za dvostruko ubistvo u šumi Klanovicky u blizini Praga, za čijim počiniocem policija traga već oko sedam dana. 

Ubijeni su muškarac i novorođenče, a nadležni su kazali da je scenarij da je počinilac isti "vrlo realan", te da su žrtve vjerovatno odabrane nasumično.

Na društvenim mrežama objavljen je i snimak na kojem se vide studenti kako skaču kroz prozor i pokušavaju pobjeći. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.