open-navfaktor-logo
search
Ured za reviziju
Državni revizori za deset godina tek u četiri slučaja podnijeli prijave za značajno kršenje zakona
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina je u četiri slučaja "obavijestio tijela za provedbu zakona da su primijećene indikacije o postojanju značajnih kršenja".
13.06.2023. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Institucije BiH plaćaju po 11 miliona KM godišnje zakup, a neki kupljeni objekti stoje

Ovakav odgovor je nedavno stigao iz Ureda za reviziju na zastupničko pitanje koliko su puta podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih u institucijama u kojima su revizori ustanovili ozbiljno kršenje zakona.

Na naš upit o kojim je konkretno slučajevima riječ, iz Ureda za reviziju institucija BiH su naveli tek da se slučajevi odnose na period od 2013. do 2016. godine i na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Centar za uklanjanje mina BH MAC.

Nisu konkretizirali na koje se nepravilnosti odnose.

- Od strane organa za provođenje Zakona nismo bili obaviješteni o njihovim aktivnostima po dostavljenim informacijama – dodali su iz Ureda.

Skoro svi revizorski izvještaji za ove četiri institucije od 2013. do 2016. godine dobili su mišljenje s rezervom. Nije bilo negativnih.

Ministarstvo odbrane BiH

Prema izvještajima za Ministarstvo odbrane BiH, revizori su imali zamjerke na to što popis imovine, obaveza i potraživanja nije izvršen u skladu sa važećim propisima, te što u poslovnim knjigama nije vrijednosno prikazana pokretna vojna imovina.

U izvještaju za 2013. godinu navedeno je i da je Ministarstvo evidentiralo i platilo obaveze prema dobavljačima iz ranijih godina u iznosu od najmanje 312.251 KM, te su na taj način obaveze prema dobavljačima i troškovi precijenjeni, kao i da nije uspostavljen efikasan i pouzdan sistem javnih nabavki.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje BiH, za 2013. godinu su navedeni nedostaci i slabosti u vezi s realizacijom ugovora zaključenih nakon provedenih postupaka javnih nabavki.

Između ostalog, u tenderu za nabavku informatičke opreme korišteni su nazivi određene robne marke (npr.LOT 1–Router CISCO 2911).

Skrenuta im je pažnja i zbog zapošljavanja. Tako je za 2015. godinu konstatovano da su prekoračili odobreni broj zaposlenih, te da je zapošljavanje bilo netransparentno. Iste ove zamjerke su bile i za 2016. godinu.

IDDEEA i Muhlbauer

Agencija za identifikacione dokumente dobila je zamjerke revizora zbog javnih nabavki.

- Izbor ponuđača za nabavku elektronske lične karte i vozačke dozvole, sistema za izradu i personalizaciju elektronskih ličnih karata nije izvršen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a zaključeni ugovor po tom osnovu može imati štetne posljedice po budžet BiH – navedeno je u izvještaju za 2013. godinu.

VEZANI TEKST - Državna agencija predala Tužilaštvu BiH dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola

Agencija je u maju 2012. donijela Odluku o nabavci na period od deset godina, i to pet miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola. Poziv na pregovarački postupak bez objave obavijesti upućen je ponuđaču Muhlbauer High Tech International AG, Roding Njemačka. Tenderskom dokumentacijom, između ostalog, zahtijevano je da ponuđač dostavi izjavu da će osnovati preduzeće prema propisima u BiH koje će biti u njegovom vlasništvu, ukoliko već nije osnovano, te da ono ne smije biti udaljeno više od pet kilometara od Centra za skladištenje i personalizaciju. Ugovor je potpisan na osnovu saglasnosti Vijeća ministara BiH. Ugovor je potpisan sa sa ponuđačem Muhlbauer d.o.o. Banja Luka u ukupnoj vrijednosti od oko 104 miliona KM.

Javne nabavke su bile sporne i u 2014. godini, ovaj put nabavke obrazaca putnih isprava.

- U vezi s postupkom nabavke obrazaca putnih isprava, postoji mogućnost da je ugovorni organ ograničio konkurenciju time što je tenderskom dokumentacijom zahtijevao da ponuđač u roku od osam mjeseci osnuje i registruje preduzeće za proizvodnju pasoških knjižica i usluge personalizacije – naveli su revizori 2014. godine.

U predviđenom roku dostavljena je jedna, tehnički nezadovoljavajuća ponuda, i to Konzorcijuma Muhlbauer d.o.o. Banja Luka i Muehlbauer ID Services GmbH, te je postupak poništen. U ponovnom postupku dostavljena je jedna ponuda, iste firme, ovaj put tehnički zadovoljavajuća. Okvirni sporazum zaključen je u ukupnoj vrijednosti od 29,29 miliona KM.

Sporna je bila i nabavka terenskih vozila, gdje su revizori ukazali da je "tenderska dokumentacija sastavljena na način da postoji mogućnost preferiranja jedne marke vozila".

Za 2015. godinu IDDEEA-i je zamjereno što je postupak izbora dobavljača za izgradnju zgrade Agencije prekinut na način koji nije predviđen Zakonom o javnim nabavkama.

BH MAC

Na javne nabavke, između ostalog vozila, ali i na zaključivanje ugovora o djelu skrenuta je pažnja i BH MAC-u.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine još čekamo odgovor da li su i kakve aktivnosti poduzeli po pitanju obavještenja Ureda za reviziju o ove četiri institucije, da li su eventualno donesene neke odluke i koje.

VEZANI TEKST - SIPA uhapsila državnog ministra Miloša Lučića, pronašli ga u teretani

Zanimalo nas je i zašto Ured nije poslao više prijava. Podsjetimo samo da je krajem prošle godine SIPA uhapsila tadašnjeg ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića. Ono za šta se sumnjičio pisalo je upravo i u revizorskom izvještaju.

- Ured za reviziju, za razliku od entitetskih ureda za reviziju, ima obavezu svake godine revidirati sve institucije BiH. Ova činjenica je nesporno doprinijela i doprinosi poboljšanju finansijske discipline institucija BiH i zakonitosti postupanja tako da se smanjio broj značajnih kršenja za koje Ured smatra da trebaju biti direktno dostavljena nadležnim organima. Ovo, naravno, ne znači da nepravilnosti u radu institucija BiH koje Ured kontinuirano pronalazi, nisu i ne mogu biti od takvog značaja da nadležne institucije pokrenu aktivnosti iz svoje nadležnosti, što se pokazalo i u dosadašnjoj praksi.

Ured kontinuirano razmatra i procjenjuje značajnost nepravilnosti u institucijama BiH, a istovremeno radi s nadležnim institucijama na boljem razumijevanju nalaza i preporuka revizije kao bi oni sami mogli koristiti i poduzimate odgovarajuće radnje ukoliko to smatraju potrebnim. Naime, izvještaji Ureda su javni i svi nadležni organi, kao i javnost BiH, imaju uvid u izvještaje o obavljenim revizijama i sve nepravilnosti u radu institucija BiH, čime je ispunjena primarna uloga Ureda za reviziju - kazali su iz Ureda za reviziju institucija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.