open-navfaktor-logo
search
Mijenjaju pravilnik
Državni zatvor: Zatvorenika još nema a ministar već traži reprezentaciju od 12.000 KM i vozilo za direktora
Direktor će imati i plaćene troškove telefona a do kojeg iznosa, bit će naknadno utvrđeno
22.12.2019. u 21:02
get url
text

Ministarstvo pravde BiH provodi posljednje pripreme za prijem kriminalaca u luksuzni državni zatvor u sarajevskom naselju Vojkovići, a paralelno sa tim čini sve kako bi se uprava i budući direktor osjećali prijatno u takvom okruženju.

Ministar Josip Grubeša, kqko prenosi capital.ba uputio je u proceduru izmjenu državnog pravilnika kojim traži da se, njegovom stranačkom kolegi (HDZ), kao rukovodiocu ove ustanove omogući godišnja reprezentacija od 12.000 maraka.

To znači da će, pod uslovom da to odobri Vijeće ministara BiH, direktor zatvora na raspolaganju mjesečno imati hiljadu maraka za "reprezentovanje" svoje ustanove kojoj generalno zbog djelatnosti koju obavlja i ne treba neka velika reklama.

Pored troškova reprezentacije Grubeša traži da se direktoru i upravi odobri kupovina tri automobila kako bi mogli nesmetano da izvršavaju svoje zadatke.

Direktor će imati i plaćene troškove telefona a do kojeg iznosa, bit će naknadno utvrđeno.

Kamen temeljac za državni zatvor u Vojkovićima je položen 2006. godine. Radovi su počeli tek osam godina kasnije da bi kompleks vrijedan 40 miliona eura bio završen 2017. godine.

Ova ustanova formalno je otvorena u avgustu ove godine a njome rukovodi Marko Vujević, koji je imenovan za vršioca dužnosti do izbora direktora.  Međutim, niko od zatvorenika se još nije uselio jer je u toku procedura za prijem osoblja koje treba da ih čuva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.