open-navfaktor-logo
search
Zajedničko saopćenje
Dvije godine od ubistva sarajevskih policajaca: Šta su do sada uradili Tužilaštvo i MUP KS?
Od dana izvršenja krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji i pod nadzorom postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS, svakodnevno i u kontinuitetu rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.
23.10.2020. u 09:57
get url
text

Zbog ubistva je pod istragom više osoba, navodi se u zajedničkom saopćenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.   

Pored MUP-a KS koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije. Ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka. 

Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja. Saslušano je i ispitano oko 300 osoba.  

VEZANI TEKST - Članovima porodica Šehović i Vujinović uručene "Zlatne policijske značke"

Naređena su DNK-a, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni. 
Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost - navodi se u zajedničkom saopćenju. 

U sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine ubijeni su policajci Adis Šehović (1972) i Davor Vujinović (1975). Šehović je preminuo na mjestu, dok je Vujinović od posljedica ranjavanja preminuo isti dan na KCUS-u.

Na Šehovića i Vujinovića su tog kobnog 26. oktobra, oko 4.00 sata ujutro, vatru navodno otvorili pripadnici automafije. U njih je ispaljeno trideset hitaca još dok je automobil bio u pokretu. Zaustavili su se tek 100 metara nakon rafalne paljbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.