open-navfaktor-logo
search
Na Zapadnoj obali
Eksperti UN-a osuđuju ponovno nasilje, izraelska ubistva Palestinaca, zahtjevaju međunarodnu reakciju
Eksperti Ujedinjenih naroda (UN) osudili su u petak izraelske napade na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima je ubijeno najmanje devet Palestinaca.
28.01.2023. u 11:00
get url
text

Eksperti su pozvali međunarodnu zajednicu da bez odlaganja reaguje kako bi se zaustavilo nasilje i osigurala odgovornost.

- Žalimo zbog najnovijih nasilnih napada izraelske vojske na izbjeglički kamp Jenin i ubijanje i ranjavanje Palestinaca u četvrtak. To pokazuje opasnu putanju nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, nastavljajući alarmantan trend rasta od 2022. godine - naveli su.

Rekli su da neće doći do nasilja ako Izrael okonča svoju "nezakonitu, pola vijeka staru okupaciju odmah" i bezuslovno, kako to zahtijeva međunarodno pravo.

VEZANI TEKST - Izrael pojačao vojne snage na Zapadnoj obali, ranili petoro Palestinaca

Izraelske snage izvršile su raciju u izbjeglički kamp početkom 26. januara na sjeveru okupirane Zapadne obale. Ubijeno je najmanje devet Palestinaca, uključujući stariju ženu i dvoje djece. Više od 20 ljudi je povrijeđeno, a četiri su u kritičnom stanju.

Izraelske snage su 2023. ubile 28 Palestinaca, a još dva doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Eksperti UN-a izrazili su zaprepaštenje što je 2022. već bila najsmrtonosnija godina na okupiranoj Zapadnoj obali, sa 152 Palestinca koja su ubile izraelske snage.

Izbjeglički kamp Jenin, kojeg Izrael često prikazuje kao žarište palestinskog otpora, bio je izložen čestim upadima i racijama izraelskih snaga, što je rezultiralo proizvoljnim hapšenjima, ubistvima i kolektivnim kažnjavanjem mnogih od njegovih 14.000 stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.