open-navfaktor-logo
search
Nakon obnove postupka
Eldin Hodžić ponovo osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva supruge
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon obnovljenog postupka, ponovo je izreklo presudu kojom je Eldina Hodžića osudilo na 35 godina zatvora zbog ubistva supruge Alme Kadić u ljeto 2021. godine. 
23.10.2023. u 13:58
get url
text

Suđenje je ponovljeno nakon što je nedavno Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine prvostepenu presudu iz aprila ove godine ukinuo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, te predmet vratio Kantonalnom sudu kojem je naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene povrede i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku.

Vijećem koje je izreklo današnju presudu predsjedavala je sutkinja Indira Jahić. 

Potvrđenom optužnicom Hodžić se teretio za nasilje u porodici koje je za posljedicu imalo smrt zlostavljane osobe, ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

On je 4. jula 2021. godine, oko 17.30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije čikma u Sarajevu, ispred kuće njenih roditelja iz pištolja ubio svoju suprugu Almu, koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao. Prema optužnici, on je također ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju.

Hodžić je uhapšen sat i po nakon ubistva na području Donjeg Kotorca u općini Ilidža. Kod njega je pronađen pištolj koji je korišten prilikom ubistva. Prilikom saslušanja u policiji, tvrdio je da nije imao namjeru ubiti suprugu, sa kojom je bio u procesu razvoda, te je ustvrdio da su ga fizički napali njeni roditelji i da je on zbog toga izvukao i repetirao pištolj.

Tvrdio je da je navodno došlo do naguravanja, te da je tom prilikom ispaljen hitac koji je bio koban za nesretnu ženu.

Istragom je, međutim, utvrđeno da je Hodžić i ranije bio nasilan prema Almi, a kako se neposredno nakon tragedije moglo čuti, ona je odlučila da ga napusti kad je postao agresivan i prema njihovom četverogodišnjem djetetu.

Protiv njega odranije postoji presuda Općinskog suda u Sarajevu za nasilje u porodici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.