open-navfaktor-logo
search
Druga žena na čelu
Elisabeth Borne nova premijerka Francuske
Elisabeth Borne imenovana je novom premijerkom Francuske, čime je postala druga žena na čelu francuske vlade ikada i drugi premijer za vrijeme vladavine francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
16.05.2022. u 22:48
get url
text

Dosadašnji francuski premijer Jean Costex danas je podnio ostavku, a Macron je prihvatio ostavku i nekoliko sati potom iz Jelisejske palate je saopćeno da je bivša ministrica za rad Borne imenovana za novu premijerku.

- Gospođo premijerko, zajedno s novom vladom, nastavit ćemo neumorno raditi za francuski narod: ekologija, zdravstvo, obrazovanje, puna zaposlenost, demokratski preporod, Evropa i sigurnost - poručio je Macron na Twitteru.

VEZANI TEKST - Francuski premijer Jean Castex podnio ostavku uoči planiranog restrukturiranja vlade

Borne će predvoditi obnovljenu vladu na početku Macronovog drugog mandata na funkciji predsjednika Francuske kojeg je osvojio na izborima održanim 24. aprila.

Socijalista Borne se pridružila Macronovoj stranci Republika u pokretu (LREM) 2017. godine i bila i na čelu Ministarstva saobraćaja (2017-2019) i Ministarstva životne sredine (2019-2020).

Prva žena na čelu francuske vlade bila je Edith Cresson, premijerka pod vladom bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda od maja 1991. do aprila 1992. godine. Ona je za lokalne medije izjavila da je krajnje vrijeme da Francuska ponovo imenuje ženu na čelo vlade.

- Čekali smo tako dugo i pričamo o tome kao o nečem izvanrednom kada ne vidim u čemu je problem - rekla je Cresson i dodala da novu premijerku Borne smatra veoma dobrim izborom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.