open-navfaktor-logo
search
UKC Tuzla
Endovaskularna procedura: Izvedeno više od 500 složenih zahvata na mozgu
Specijalista neurohirurgije doc. dr. Mirza Moranjkić kaže da minimalno invanzivna metoda podrazumijeva da nema otvaranja lobanje, kraću hosopitalizaciju, konformniji tok za pacijenta
04.07.2019. u 16:56
get url
text

Endovaskularne procedure primjenjuju se na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli posljednjih šest godina.

Za to vrijeme stručnjaci s Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju izveli su više od 500 složenih operativnih zahvata na mozgu savremenim metodama te vrste.

Minimalno invanzivne metode iz te oblasti pacijentima donose velike koristi u odnosu na klasični pristup u liječenju tih oboljenja.

Specijalista neurohirurgije doc. dr. Mirza Moranjkić kaže da minimalno invanzivna metoda podrazumijeva da nema otvaranja lobanje, kraću hosopitalizaciju, konformniji tok za pacijenta.

- Sami rezultati su, u određenim slučajevima, bolji - naglasio je Moranjkić.

Usluga u oblasti interventne neuroradiologije nigdje se u BiH ne može pružiti u formi 24/7, izuzev u UKC Tuzla. To je jedini klinički centar u BiH gdje se takvi zahvati vrše, bez supervizije stranih ljekara.

Šefica Odjeljenja intenzivne terapije prim. dr. Munevera Hadžimešić kaže da se pacijenti na tom odjeljenju smještaju nakon endovaskularne procedure u angiosali. Ostaju tu najčešće 24 sata, po potrebi i duže, a o njihovom oporavke brinu se anesteziolozi i ostalo medicinsko osoblje.

Prije uvođenja tih procedura na UKC Tuzla pacijenti su upućivani van granica BiH. Te metode u svijetu koštaju nekoliko desetina hiljada eura.

Situacija u BiH je prikladnija.

Moranjkić ističe da troškove za pacijente s područja Federacije BiH snosi federalni Fond zdravstvenog osiguranja.

- Uvažavajući činjenicu da su i oni prepoznali spremnost da se radi vrhunska medicina i ostvare određene uštede u zdravstvenom sistemu, imamo korektan odnos svih tih šest godina - naglasio je.

Klinika za neurohirurgiju godinama provodi projekte koji za primarni zadatak imaju poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga stanovništva naše države.

Načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC-a Tuzla prof. dr. Mirsad Hodžić kaže da je jedan od tih projekata i endovaskularna neurohirurgija, koja je rezultat multidisciplinarnog rada nekoliko klinika (Klinika za neurohirurgiju, Klinike za radiologiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju).

- Cilj projekata je okupljanje i uključivanje mladih ljekara. Tako im omogućavamo ostanak u BiH, da znanje primjenjuju ovdje - naglasio je Hopdžić, javila je RTV TK.

Na Kliniku za neurohirurgiju UKC Tuzla dolaze pacijenti iz cijele države.

Trenutno su na Odjeljenju Klinike za neurohirurgiju pacijenti iz Mostara, Brčkog i Zenice.

Stručnjaci su već počeli raditi na novim procedurama koje će ih zasigurno zadržati na nivou svjetskih stručnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.