open-navfaktor-logo
search
Stabilnost i povjerenje
Erdogan nakon prve sjednice novog kabineta: Zajedno ćemo graditi viziju Stoljeće Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će svih 85 miliona turskih građana zajedno graditi viziju "Stoljeće Turske".
06.06.2023. u 21:10
get url
text

- Implementirat ćemo dva koncepta, stabilnost i povjerenje. Gradit ćemo Stoljeće Turske sa stabilnošću i samopouzdanjem - rekao je Erdogan nakon prvog sastanka novog kabineta u Ankari.

Turski predsjednik Erdogan je izborio novi petogodišnji mandat šefa države nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja, a u subotu je predstavio novi kabinet nakon svečanog polaganja zakletve. Prethodno je 14. maja održan prvi krug predsjedničkih izbora te parlamentarni izbori u Turskoj.

- Na ovim izborima svi u Turskoj su pobijedili s nama i našim savezom. Bez obzira na njihove političke preferencije, svih 85 miliona građana su pobijedili - rekao je Erdogan.

 

Kazao je i kako je nacija sačuvala svoju volju i budućnost rekordnim sudjelovanjem na izborima, dodavši kako je turska demokracija postala referentna tačka za svijet.

Erdogan je obećao da će zagrliti svakog građanina, rekavši da će nastaviti raditi za zemlju ne isključujući nikoga.

- Prijedlog ustavne reforme, koji smo stavili na dnevni red prije izbora, dat ćemo na procjenu novom sazivu parlamenta - rekao je Erdogan.

Istakao je da pred novim kabinetom nije lagan posao, ali da je odlučan da se uhvati u koštac i riješi probleme i izazove sa kojim se država i građani suočavaju, uključujući i inflaciju.

Najavio je i nastavak odlučne politike rješavanja problema sa kojima su suočeni stanovnici južnih turskih regija koje su u februaru pogođene razornim zemljotresima.

Prije početka današnje sjednice, Erdogan je članove kabineta predvodio u posjeti i odavanju počasti u Anitkabiru, mauzoleju osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.