open-navfaktor-logo
search
Nakon dužeg perioda
Erdogan razgovarao s Macronom: Postoji ozbiljan potencijal za saradnju između Turske i Francuske
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je putem videokonferencije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Erdogan je poručio kako vjeruje da postoji ozbiljan potencijal za saradnju između Turske i Francuske.
02.03.2021. u 21:34
get url
text

U saopćenju iz Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske navedeno je kako je Erdogan nakon dužeg perioda razgovarao s francuskim predsjednikom, a tom prilikom je prenio pozdrave Macronu lično i cijelom francuskom narodu.

Erdogan je kazao kako pomno prate borbu Francuske protiv pandemije koronavirusa.

- U svoje i u ime cijele nacije izražavam saučešće građanima Francuske koji su izgubili svoje najmilije tokom pandemije - poručio je Erdogan.

Istakao je kako Turska nastavlja naporno raditi na vakcinisanju svojih građana protiv koronavirusa, te kako istovremeno počinje i sa procesom normalizacije. Prenio je da je u Turskoj do sada vakcinisano više od 10 miliona građana.

Erdogan je također podsjetio kako se ove godine navršava 100 godina od potpisivanja Sporazuma iz Ankare, te poručio kako je dijalog uspostavljen između lidera uvijek imao značajnu ulogu u odnosima Turske i Francuske.

Navodeći da su ove prijateljske veze, čije su temelje razmjenom pisama postavili francuski kralj Franjo I i Sulejman Veličanstveni, uspješno prošle kroz brojne nevolje, Erdogan je poručio kako vjeruje da "postoji ozbiljan potencijal za saradnju između Turske i Francuske".

- Kao dva snažna saveznika u NATO-u možemo dati važan doprinos sigurnosti, stabilnosti i mirovnim naporima na širokom geografskom području, od Evrope do Kavkaza, Bliskog Istoka do Afrike. Postoje koraci koje možemo zajednički poduzeti u borbi protiv terorističkih organizacija koje prijete našim zemljama i sigurnosti naših građana i imovine. Nadamo se i želimo da Turska i Francuska djeluju solidarno u svim ovim pitanjima - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.