open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Svaka izbjeglica u našoj zemlji ima pristup zdravstvenim uslugama
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je u njegovoj zemlji osigurano da svaka izbjeglica, bez iznimke, ima pristup zdravstvenim uslugama.
17.03.2022. u 11:18
get url
text

Erdogan se obratio videoporukom na sastanku na visokom nivou o migracijama i zdravstvu evropske regije, a koji je organizovan u saradnji Svjetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravstva Turske.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Erdogan je naglasio kako je ona najviše pogodila najkrhkije dijelove svakog društva, a naročito izbjegličku populaciju.

- Bez sumnje, među njima prednjače izbjeglice i ilegalni migranti koji su morali napustiti svoje zemlje. Izbjeglice, koje već pokušavaju održati život u teškim uvjetima u zemljama u koje su migrirali, zbog epidemije su gurnute u drugi plan, marginalizirane pa čak i diskriminirane. Pravo izbjeglica na pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, koje je u mnogim zemljama iznimno ograničeno, u tom se procesu, nažalost, još više suzilo - rekao je Erdogan.

Erdogan je istaknuo da Turska, pružajući prvoklasnu zdravstvenu zaštitu svojim građanima u ovom kritičnom razdoblju, kada su humanost i ljudske vrijednosti na velikom ispitu, nije oklijevala podijeliti sve svoje mogućnosti koje ima i s drugima kojima je potrebno.

Podsjetio je kako su pružili medicinsku opremu i kritičnu materijalnu podršku za 160 zemalja i 12 međunarodnih organizacija koje su zatražile od Turske tokom najbolnijih dana epidemije.

- Izbjeglice koje smo primili u našu zemlju nismo razdvajali od vlastitih građana, osigurali smo da svi, bez iznimke, imaju pristup zdravstvenim uslugama. Od prvog dana pražljivo smo primjenjivali UN-ovo načelo 'da niko ne bude ostavljen po strani - kazao je Erdogan, te dodao:

- Do danas smo našoj sirijskoj braći i sestrama u našim zdravstvenim ustanovama pružili 96,7 miliona izvanbolničkih usluga i 3,1 milion usluga bolničkog liječenja. Izveli smo 2,6 miliona operacija u našim bolnicama. U skladu s našim nacionalnim kalendarom vakcinisanja, dali smo ukupno 8,7 miliona doza vakcine. Pomogli smo i pet miliona izbjeglica koji u teškim uvjetima žive izvan naših granica.

Naglasio je kako je epidemija još jednom otkrila nepravde i poremećaje u globalnom sistemu.

- Očito je da za mirniji, stabilniji i pravedniji svijet moramo izvući pouke iz svojih pogrešaka i hrabro se suočiti s problemima. Ulaganja u zdravlje migranata bit će potporna snaga otpornih, uključivih i skladnih društava. U svijetu u kojem se zanemaruje zdravlje izbjeglica, nemoguće je postići ciljeve održivog razvoja i univerzalnu zdravstvenu pokrivenost - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.