open-navfaktor-logo
search
Ispunjeno obećanje
Erdogan u Hatayu uručio ključeve stanova građanima koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uručio je u Hatayu ključeve novoizgrađenih domova stanovnicima koji su u razornom zemljotresu u februaru prošle godine ostali bez krova nad glavom.
03.02.2024. u 17:51
get url
text
Hatay, uručenje ključeva
Hatay, uručenje ključeva

U provinciji Hatay održana je svečana ceremonija na kojoj su uručeni ključevi stanova tamošnjim građanima.

- Danas u Hatayu uručujemo ključeve stanova za 7.275 korisnika, od kojih je 6.572 u našim pokrajinskim i okružnim centrima, a 703 u ruralnim područjima - kazao je Erdogan u obraćanju prisutnima.

Podsjetio je da je zemljotres izazvao teška razaranja u 11 provincija, 124 okruga, sedam hiljada sela i naselja, a da je strašnom katastrofom direktno pogođeno čak 14 miliona građana.

Istakao je da je turska država odmah poduzela hitne mjere svim raspoloživim resursima i pružila pomoć i podršku stanovništvu pogođenom zemljotresom.

- Nadamo se da ćemo u roku od dva mjeseca useliti 75 hiljada domova na cijelom području pogođenom zemljotresom - rekao je Erdogan.

Foto: AA

U okviru građevinskih radova koje trenutno u regiji vrši Ministarstvo životne sredine i urbanizacije, na oko 930 gradilišta u 11 gradova pogođenih zemljotresom radi 110.450 radnika.

Na području pogođenom zemljotresom 6. februara prošle godine u roku od dva mjeseca korisnicima će biti predati ključevi 75.364 domova, a do kraja godine ukupno 200 hiljada.

Prema procjeni štete u 11 gradova pogođenih zemljotresom, teško je oštećeno i postalo neupotrebljivo ukupno 850 hiljada jedinica, uključujući 680 hiljada domova i 170 hiljada privrednih objekata. Šteta izazvana zemljotresom procijenjena je na 104 milijarde dolara.

U razornom zemljotresu koji je u ranim jutarnjim satima 6. februara pogodio jugoistok Turske poginulo je više od 53 hiljade građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.