open-navfaktor-logo
search
Zaštita stanovništva
Erdogan: U Turskoj dato više od 58 miliona doza vakcina protiv COVID-19
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je predsjednički sistem, koji je Turska uvela prije tri godine, veoma efikasan i koristan sistem upravljanja.
09.07.2021. u 15:22
get url
text

Erdogan je džumu-namaz klanjao u džamiji Fatih Paša u gradu Diyarbakiru u Turskoj, a nakon molitve odgovarao je na pitanja novinara. Dotakao se i kampanje vakcinacije protiv COVID-19 u Turskoj.

- Trenutno smo dali više od 58 miliona doza vakcina. Sada uvodimo i sistem stepenovanja u procesu vakcinacije prema starosnim grupama. Dajemo vakcine BioNTech i Sinovac. Uskoro ćemo ugostiti i Ugura Sahina (direktora njemačke biotehnološke firme BioNTech op.a.) i njegovu suprugu - kazao je Erdogan.

Na pitanje o predsjedničkom sistemu koji je Turska uvela prije tri godine, Erdogan je kazao da je ovo veoma efikasan i koristan sistem upravljanja.

- Predsjednički sistem dodatno ubrzava korake koje poduzimamo i odluke koje donosimo. Stoga je ovaj sistem vrlo koristan za našu državu. Budući da organi donošenja odluka funkcionišu mnogo brže, koraci se poduzimaju mnogo lakše na ovaj način. Kao što možemo vidjeti takav sistem je i u najrazvijenijim državama svijeta, Turska je prihvatanjem ovog sistema također počela postizati mnogo bolje rezultate - rekao je Erdogan.

Komentarisao je i postupak povlačenja američkih snaga iz Afganistana te pregovore između Turske i Sjedinjenih Američkih Država u vezi s pružanjem podrške za nesmetani rad Međunarodnog aerodroma "Hamid Karzai" u Kabulu.

- Jučer je naš ministar odbrane imao sastanak s američkim ministrom odbrane u vezi s tim pitanjem. Trenutno vodimo razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i s NATO-om. Donijeli smo odluke o tome šta će biti dužnosti Turske na aerodromu 'Hamid Karzai', šta prihvaćamo po tom pitanju, šta ne prihvaćamo. Također smo o tim pitanjima razgovarali i na sastancima s Joeom Bidenom tokom samita NATO-a, kao i na sastanku delegacija naših država. Nadamo se da ćemo ovaj zadatak u Afganistanu obaviti na najidealniji način - rekao je Erdogan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.