open-navfaktor-logo
search
Pomoć Evropi
EU će osigurati skoro 300 milijardi eura kako bi se prekinula energetska zavisnost od Rusije
Evropska unija može zamijeniti ruska fosilna goriva zalihama iz drugih zemalja, čistim izvorima energije i uštedom energije, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
18.05.2022. u 18:51
get url
text

- EU će osigurati gotovo 300 milijardi eura kako bi pomogla Evropi da prekine energetsku zavisnost od Rusije, od toga oko 72 milijarde eura bespovratnih sredstava i 225 milijardi eura zajmova – rekla je ona, prenosi BBC.

Ulaganja će uključivati 10 milijardi eura za plinsku infrastrukturu, 2 milijarde eura za naftu, a ostatak za čistu energiju.

- Komisija predlaže povećanje svog cilja za energiju iz obnovljivih izvora do 2030. godine sa 40 na 45 posto - dodaje von der Leyen.

Ona također predlaže pružanje do devet milijardi eura dodatne pomoći Ukrajini ove godine.

Von der Leyen je također rekla da je vrijeme da se razmisli o obnovi Ukrajine kad se rat završi, dodajući da EU ima "strateški interes u vođenju ovih napora za obnovu", ali da ne bi trebala biti jedina strana koja daje doprinos.

- Zato predlažemo platformu za rekonstrukciju kao dio ovog plana koji zajedno vode Ukrajina i Komisija i koji okuplja zemlje članice EU, druge bilateralne ili međunarodne donatore, međunarodne finansijske institucije i druge koji žele pomoći - kaže ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.