open-navfaktor-logo
search
Donijeli odluku
EU izdvaja još dvije milijarde eura za vojnu pomoć Ukrajini
Evropska unija povećala je za dvije milijarde eura budžet Evropskog fonda za mir iz kojeg se finansira odbrambena pomoć Ukrajini, navodi se u objavi švedskog predsjedništva Vijeća EU-a.
08.03.2023. u 20:16
get url
text

- Danas su ambasadori EU-a odobrili dodatnih dvije milijarde eura za Evropski mirovni fond. Ova odluka šalje jasan signal trajne predanosti EU-a vojnoj potpori Ukrajini i drugim partnerima - navodi se.

Ranije je objavljeno da su se ministri odbrane EU-a složili s prijedlogom da se Ukrajini pruži trenutna vojna pomoć, posebno isporuka topničkih granata 155 mm i 152 mm u roku od nekoliko sedmica, dok će milijarda eura biti dodijeljena iz Evropskog fonda za mir kao kompenzacija.

Kako je Ukrinform ranije izvijestio, pozivajući se na ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, Ukrajina se nada da će što je prije moguće dobiti opremu za protuzračnu obranu i dodatno streljivo od svojih partnera iz EU, posebno milion granata kalibra 155 mm, što će omogućiti zemlji da zaustavi ruski juriš i planiranje protuofanzive za oslobađanje okupiranih područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.