open-navfaktor-logo
search
Vođa pobune
Fenomen Prigožin: Ko je šef plaćeničke grupe Wagner
Nekad nepoznati poduzetnik koji je iskoristio to što mu je predsjednik Rusije Vladimir Putin bio pokrovitelj, Jevgenij Prigožin postao je svjetski poznat tokom ruske agresije na Ukrajinu, piše AFP.
24.06.2023. u 16:39
get url
text

VEZANI TEKST - Vojnici Wagnera u pohodu na Moskvu: "Građanski rat je službeno počeo"

Čelnik Wagnera je prije pokretanja vojnih pobuna mjesecima kritizirao rusko ministarstvo odbrane i najviše oficire zbog lošeg vođenja rata protiv Ukrajine.  Nakon njegovog poziva na rušenje trenutne vlasti, ruske sigurne službe zatražile su Prigožinovo hapšenje

Na to koliko Kremlj ozbiljno shvata Prigožinove prijetnje ukazuje na to da su interventna policija i Nacionalna garda ubrzo ojačale sigurnost oko ključnih tačaka u Moskvi, uključujući vladine agencije.

Osuđeni kriminalac, prodavač hot dogova i dugogodišnji Putinov suradnik pozvao je Ruse da se pridruži "maršu za pravdu".

I Prigožin i Putin rodom su iz Sankt Peterburga. U posljednjim godinama Sovjetskog Saveza Prigožin je, po vlastitome svjedočenju, odležao deset godina u zatvoru, ali nije rekao zbog čega.

Ipak, u javnost je procurila informacija da je Prigožin 1981. osuđen za pljačku i napad na 12 godina zatvora. Nakon puštanja na slobodu, otvorio je restoran u Sankt Peterburgu 1990-ih. 

Bio je vlasnik kioska s hot-dogovima, a poslije otmjenih restorana koji su privukli zanimanje Putina. U tom svojstvu je upoznao Putina, tada zamjenika gradonačelnika.

U svom prvom mandatu ruski je čelnik odveo tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na večeru u jednom od Prigožinovih restorana.

- Vladimir Putin je vidio kako sam izgradio posao iz kioska, vidio je da nemam ništa protiv posluživanja cijenjenih gostiju - prisjetio se u intervjuu objavljenom 2011.

Biznis je kasnije proširio na catering i pružanje obroka u školama. Godine 2010. Putin je pomogao otvoriti Prigožinovu tvornicu koja je dobila izdašne zajmove državne banke. Samo u Moskvi njegova kompanija Concord dobila je milion dolara u ugovorima za pružanje obroka u državnim školama.

Godinama je organizirao catering za događaje u Kremlju zbog čega je dobio nadimak "Putinov chef". Pružao je usluge i ruskoj vojsci.

Prigožinovo lice sa ožiljcima, obrijana glava i neravni zubi umrljani duhanom postali su široko prepoznatljivi, kao i njegov riječnik pun psovki. Ankete pokazuju da je postao peta najprepoznatljivija ličnost poslije Putina.

On se politički pozicionirao među konzervativnim Rusima koji poštuju sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina i žele da pobijede u ratu u Ukrajini, bez obzira na sve.

Opozicioni političar Aleksej Navaljni optužio je 2017. Prigožinove kompanije za kršenje zakona protiv monopola jer su ukupno dobili 387 miliona dolara od ugovora s ministarstvom odbrane.

Plaćenička grupa Wagner je i prije rata u Ukrajini imala važnu ulogu u Putinovoj projekciji moći širom svijeta, pogotovo u Africi.

Borci Wagnera navodno pružaju sigurnost državnim liderima i gospodarima rata u zamjenu za novac, udio u iskopavanju zlata ili drugih prirodnih resursa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.