open-navfaktor-logo
search
Govorio u Džedi
Fidan: Blokada oko Gaze mora biti razbijena, to se mora učiniti sada
Blokada oko Gaze mora biti razbijena, to se mora učiniti sada. Svi znamo da Izrael koristi humanitarnu pomoć kao oružje u ratu, poručio je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.
05.03.2024. u 21:17
get url
text

Govoreći na vanrednom sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC) održanom u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, Fidan je skrenuo pažnju na razaranja u Gazi.

- Nakon pet mjeseci brutalnog i intenzivnog bombardovanja, Gaza je postala uglavnom nenastanjiva - istakao je turski ministar.

Fidan je ukazao na veliki broj ljudi koji su ubijeni u Gazi navodeći da je ovo "neopisiva" situacija.

Ističući da su izgubljene čitave porodice i generacije, Fidan je rekao da se ovaj bol ne može opisati riječima.

- Izrael nastavlja da čini masakre, zvjerstva i sve vrste zločina, ali se ne smatra odgovornim - naglasio je turski ministar vanjskih poslova.

Fidan je naveo da je na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF) prisustvovao panelu "Kontakt grupa za Gazu" sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom al-Malikijem.

- Čak i ako je jednostrano, postoje velika očekivanja da odmah preduzmemo akciju u vezi s Gazom. Danas, zahvaljujući naporima grupe, ogromna većina međunarodne zajednice zalaže se za trenutni prekid vatre i dvodržavno rješenje - kazao je Fidan.

Naveo je da rasistička vlada u Izraelu još jednom pokušava prevariti svijet, te da će Izrael pribjeći svim vrstama načina i metoda koje dobro "poznajemo".

Podsjećajući na odluku donesenu na samitu u Rijadu 12. novembra 2023., Fidan je istakao: "Blokada oko Gaze mora biti razbijena, to se mora učiniti sada. Svi znamo da Izrael koristi humanitarnu pomoć kao oružje u ratu".

Ističući da je više od 400.000 Palestinaca trenutno na liniji gladi, Fidan je naglasio: "Civilnom društvu i organizacijama za ljudska prava treba dozvoliti da uđu u Gazu pod rizikom. Ne bismo trebali prepustiti narod Gaze na milost i nemilost Izraelu ili na milost i nemilost hegemonijskih moći".

Fidan je rekao da treba da pojačaju pritisak na Izrael tako što će djelovati kolektivno i jedinstveno na političkom i diplomatskom polju i koristeći sve odgovarajuće metode.

Navodeći da se bliži ramazan, sveti mjesec muslimana, Fidan je napomenuo da, kao i drugi muslimani, Palestinci na Zapadnoj obali, uključujući Gazu i istočni Al-Quds (Jerusalem), imaju pravo da ovaj sveti mjesec provedu dostojanstveno.

- Moramo stajati čvrsto kao stijena protiv bilo kakvih ograničenja koja Izrael može nametnuti Al-Aksi - rekao je turski ministar Hakan Fidan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.