open-navfaktor-logo
search
Demonstracije
Francuska policija brutalno pretukla nagrađivanog fotoreportera iz Sirije
Organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je policijsko nasilje na jučer održanim demonstracijama širom Francuske
29.11.2020. u 14:14
get url
text

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire oglasio se putem Twittera u vezi s policijskim nasiljem na protestima u Francuskoj. 

Deloire je podijelio fotografiju Ameera al-Halbija, koji je pobjegao od Assadovog režima u Siriji i radi kao slobodni fotoreporter u Francuskoj, u bolničkom krevetu s tamponom u nosu i krvlju na licu te naveo kako ga je pendrekom pretukla policija. 

- U punoj smo solidarnosti s Ameerom al Halbijem. Ovo policijsko nasilje je neprihvatljivo - napisao je Deloire, napominjući kako bi Al-Halbi i još nekoliko sirijskih novinara, koji su kao azilanti došli u Fracusku, trebali biti zaštićeni, a ne izloženi ovakvoj opasnosti.

Fotoreporterka Gabrielle Cezard, koja je također bila na protestima s Al-Halbijem, kazala je francuskim medijima kako je policija tokom protesta prema novinarima najprije bacila suzavac. Prema njenim riječima, svi predstavnici medija bili su pored jednog zida i vrlo je jednostavno bilo zaključiti da su tu svi novinari, no i pored toga, policija je na njih intervenisala koristeći pendreke.

- Ameer je bio jedini fotograf koji nije nosio kacigu. Iznenada sam ga izgubila, a onda sam ga zatekla okruženog ljudima, lice mu je bilo prekriveno krvlju i zavojima - kazala je Cezard. 

Dobitnik međunarodne nagrade za fotografiju Ameer al-Halbi osvojio je i drugo mjesto na prestižnom foto takmičenju World Press Photo Foundation 2017. godine u kategoriji "fotografija vijesti", za fotografiju kojom je prikazao ruševine Halepa. 

S još jednom fotografijom koju je snimio u Halepu 2017. godine, Al-Halbi je dobio i nagradu Bayeux Calvados Normandy.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.