open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo traži pritvor
Gačanović: Policajac Hasan Dupovac iza sebe ima besprijekornu 30-godišnju karijeru, uvjeren sam da će tako i ostati
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine završeno je ispitivanje Hasana Dupovca, nekadašnjeg načelnika Odjela za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo, i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, a koji su jučer uhapšeni u Sarajevu.
02.02.2021. u 13:59
get url
text

Njih Tužilaštvo BiH, podsjećamo, sumnjiči za ometanje istrage u slučaju "Dženan Memić".

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, kazao nam je da je "završena procesna radnja pojavljivanja njegovog klijenta pred tužiocem", te da više detalja u ovom momentu ne može iznositi.

VEZANI TEKST - Mutap i Dupovac predati Tužilaštvu BiH, uskoro će biti ispitani

- Mi ćemo sačekati odluku Tužilaštva u vezi s tim da li će tražiti pritvor, odnosno odluku Suda, ukoliko Tužilaštvo eventualno bude tražilo pritvor, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje poduzimati i u kojem pravcu će se sve odvijati - kazao je Gačanović.

Dodao je da će se onda u svakom slučaju očitovati i prema javnosti.

Naglasio je kako "policijski službenik Hasan Dupovac iza sebe ima besprijekornu 30-godišnju policijsku karijeru i uvjeren je da će tako i ostati i nakon ovog postupka". 

- U vezi sa svim što se njemu događa i način na koji se sve ovo prema njemu odvilo, više razloga za brigu imaju drugi, a ne Hasan Dupovac - kazao je Gačanović. 

VEZANI TEKST - Uhapšeni Mutap i Dupovac na krim-obradi u SIPA-i; Memić: Znao sam da će doći ovaj dan

U međuvremenu je iz Tužilaštva BiH najavljeno da će biti zatražena mjera pritvora.

Kako su kazali, prijedlog za pritvor će prema Sudu BiH uputiti zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti.

- Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih - saopćeno je.

Podsjetimo, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, SIPA je jučer pretresla tri lokacije na području Kantona Sarajevo, u Hadžićima i na Ilidži, te privela osumnjičene.

Iz SIPA-e je saopćeno da se sumnjiče za organizirani kriminal, nezakonito posredovanje i pomoć učinitelju nakon krivičnog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.