open-navfaktor-logo
search
Nedozvoljena ceremonija
Grčka pravoslavna crkva uputila protestno pismo zbog krštenja djece slavnog istospolnog para
Grčka pravoslavna crkva saopćila je da će poslati protestno pismo nadbiskupu koji predvodi crkvu u Sjedinjenim Državama nakon što je krstio djecu slavnog modnog kreatora Petera Dundasa i njegovog partnera Evangela Bousisa.
19.07.2022. u 21:21
get url
text
Grčka crkva
Grčka crkva

Nadbiskup Amerike Elpidophoros predvodio je ceremoniju 9. jula u blizini Atine dok je boravio u Grčkoj u privatnoj posjeti. Dundas i Bousis imaju sina i kćerku rođene od surogat majke.

Dundas, koji je kreirao odjeću za prolaske crvenim tepihom i nastupe slavnih umjetnika među kojima su Beyoncé, Ciara i Mary J. Blige, pristao je da djeca budu krštena u Pravoslavnoj crkvi, u religiji svog partnera. Bousis je grčkog porijekla.

U saopćenju objavljenom na svom websiteu u utorak, vladajući Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve saopćio je da će poslati protestna pisma američkom crkvenom čelniku, kao i duhovnom vođi svjetskih pravoslavaca, ekumenskom patrijarhu Bartolomeju, sa sjedištem u najvećem turskom gradu Istanbulu.

Grčka pravoslavna crkva ne priznaje istospolne zajednice. Grčka dopušta istospolnim parovima da potpišu ugovore samo o legalnoj kohabitaciji, ali ne dopušta istospolne brakove.

Nadbiskup Elpidophoros nije odmah odgovorio na pritužbe Grčke pravoslavne crkve. Na njegovom zvaničnom Twitter nalogu pojavio se izvod iz govora održanog 2. jula u New Yorku u kome je govorio o potrebi da religija zacijeli podijele u društvu, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.