open-navfaktor-logo
search
Posebne mjere
Grupi Sade Đuguma određen pritvor, neke će zbog sigurnosnog rizika prebaciti u sarajevski zatvor
U mostarskom Općinskom sudu danas je održano ročište po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva HNK za određivanje mjere pritvora uhapšenima u akciji "Impact".
25.11.2020. u 21:20
get url
text

Kako je Faktoru potvrdila glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajič, tužiteljica koja rukovodi istragom je, nakon ispitivanja osumnjičenih koji su Tužilaštvu predati jučer, Sudu uputila prijedlog za pritvor za svih osam uhapšenih.

- Odluku Suda znat ćemo kada zaprimimo pisano rješenje - kazala nam je Raič.

Nezvanično saznajemo da je sudija za prethodni postupak prijedlog prihvatio, te da je za svih osam osumnjičenih odredio mjeru pritvora.

VEZANI TEKST - Uhapšena grupa Sade Đuguma koja je reketirala biznismena i kidnapovala njega i njegovu majku

Dio njih će, prema našim saznanjima, nakon sigurnosnih procjena, biti prebačen u sarajevski KPZ, a neki u KPZ Zenica, dok će ostali ostati u pritvorskoj jedinici KPZ-a Mostar.

U Sarajevo će iz Mostara najvjerovatnije biti prebačeni Rijad Dumpor i Đenan Demirović, koji su, uz prvoosumnjičenog Sadu Đuguma (alijas Sefrović) i Adnana Šljivića, označeni kao ključni ljudi ove grupe koja se tereti za vrlo ozbiljna krivična djela.

Ostali uhapšeni imali su manje-više sporedne uloge u cijeloj priči.

Kontaktirali smo direktora sarajevskog KPZ-a Faruka Zubčevića koji nam je kazao da će oni članovi grupe koji budu primljeni u KPZ Sarajevo odmah biti smješteni u S odjeljenje KPZ-a Miljacka, gdje će boraviti pod maksimalnim mjerama sigurnosti.

Podsjetimo, ovoj grupi koju su pripadnici FUP-a uhapsili prekjučer u akciji "Impact" na teret se stavljaju krivična djela organizovani kriminal, iznuda, prevara i otmica.

Sumnjiče se da su u martu ove godine udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, te su od jednog poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi, od koje su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke "audi A6" i novčani iznos od 3.400 KM.

Nakon toga su se usmjerili na spomenutog poduzetnika, te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo "BMW" čija je vrijednost cca 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Ovog muškarca su u jednom momentu i kidnapovali, kao i njegovu majku, koje su strpali u vozilo i malo ih "provozali" po gradu.

Članovi ove grupe dovode se u vezu i sa nekim pucnjavama i eksplozijama u gradu na Neretvi, a  za neke od njih, nezvanično, zainteresirane su i policijske agencije pojedinih evropskih zemalja. 

Istraga koju je pod nadzorom Tužilaštva HNK provodio FUP trajala je više mjeseci, a korištene i su i određene posebne istražne radnje.

Prilikom upada policajaca FUP-a, koji su pretresli devet lokacija pronađena je droga, oružje, te veća količina novca za koju se sumnja da potječe iz krivičnih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.