open-navfaktor-logo
search
Pisao RAK-u
Hadžikadić tvrdi: FTV i RF dijele predsjedničke kandidate na "favorite" i "autsajdere"
Posljednji primjer je njihova odluka da sučeljavanje kandidata za člana Predsjedništva BiH podijele u dva dijela, jedan sa kandidatima stranaka koje su do sada bile najprisutnije u bh. političkom životu, a drugi sa kandidatima manjih ili novih stranaka i političkih pokreta - navodi Hadžikadić
21.09.2018. u 19:10
get url
text

Mirsad Hadžikadić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, tvrdi da Federalna TV i Radio Federacije BiH donose uredničke odluke "koje nisu neutralne, a time ni u interesu javnosti".

- Posljednji primjer je njihova odluka da sučeljavanje kandidata za člana Predsjedništva BiH podijele u dva dijela; jedan sa kandidatima stranaka koje su do sada bile najprisutnije u bh. političkom životu, a drugi sa kandidatima manjih ili novih stranaka i političkih pokreta. Time FTV i RF šalju javnosti poruku koga oni smatraju "favoritima" a koga "autsajderima". Time FTV i RF staju na stranu dosadašnjeg sistema umjesto na stranu promjene, na stranu novca i političkog uticaja umjesto na stranu naroda - navodi Hadžikadić u saopćenju za javnost.

Dodaje da iako njihovi zvanični dokumenti definišu neutralnost kao princip koji vodi njihove odluke, "urednici FTV-a i RF-a donose odluke u skladu sa svojim ličnim mišljenjima, a Regulatorna agencija za komunikacije očigledno nema problem s takvim pristupom". U ovom slučaju, kako tvrdi Hadžikadić, lično mišljenje urednika FTV-a i RF-a sprečava "da se snage promjene suoče sa snagama prošlosti, podjela, korupcije i nesposobnosti, u programima javnog servisa".

- Kao što FTV i RF dokumenti nalažu "informativni programi trebaju ponuditi gledateljima i slušateljima sadržaje sa dovoljno činjenica i na uravnotežen način, tako da oni mogu formirati sopstveno mišljenje. Programska reputacija tačnog i nepristrasnog informatora je ono čemu uposlenici javnih servisa moraju težiti i na čemu javni servisi grade svoj kredibilitet pred javnošću“. To očigledno nije bio kriterij pri određivanju učesnika sučeljavanja kandidata za članove Predsjedništva BiH - ističe Hadžikadić.

Radi informisanja javnosti, ovako izgleda raspored sučeljavanja kandidata za člana Predsjedništva BiH:

U programu Federalne televizije:

27. septembra u 20.10 sati: Amer Jerlagić, Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić, Boriša Falatar, Jerko Ivanković Lijanović

1. oktobra u 20.10 sati: Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Diana Zelenika

U programu Radija Federacije BiH:

20. septembra: Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Diana Zelenika

24. septembra: Amer Jerlagić, Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić, Boriša Falatar, Jerko Ivanković Lijanović

- Vidljivo je da ovakvim raspoređivanjem kandidata u svom programu FTV "vodećim" strankama takođe daje priliku da nove ideje preuzmu od kandidata manjih ili novih stranaka i političkih pokreta. Vrijeme je da se narod probudi i da vidi da je manipulisan od strane i stranaka i medija. Narode, progledaj! - zaključuje u svom reagiranju Mirsad Hadžikadić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.