open-navfaktor-logo
search
Okončan postupak
Hapšen zbog zelenaštva i zloupotreba: MUP RS-a dao otkaz još jednom policajcu
Disciplinska komisija MUP-a RS-a okončala je postupak protiv policajca D J. i izrečena mu je mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti - zloupotrebe ili prekoračenje ovlaštenja i ponašanje u službi ili izvan službe koje narušava ugled ministarstva.
31.05.2023. u 14:43
get url
text

Policajac D. J. je hapšen u septembru prošle godine zbog sumnje da je počinio krivična djela zelenaštvo i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nakon čega je suspendovan i protiv njega je podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.

U posljednjih mjesec dana MUP RS-a je prekinuo radni odnos za više svojih pripadnika zbog sličnih krivičnih djela.

U 2022. godini MUP RS-a je izrekao disciplinske mjere o prestanku radnog odnosa za 12 policijskih službenika, novčanu kaznu za 81, dok je 19 policijskih službenika oslobođeno disciplinske odgovornosti, a suspendovano je ukupno 35 policijskih službenika.

Takođe, podneseno je 27 izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv 36 pripadnika.

Vezano za predmete po kojima se pored unutrašnje vodila i krivična istraga, donesena je jedna osuđujuća presuda protiv jednog policijskog službenika, podignute su četiri optužnice, doneseno pet naredbi o sprovođenju istrage protiv 10 policijskih službenika, zatim sedam naredbi o nesprovođenju istrage protiv više policajaca…  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.