open-navfaktor-logo
search
Zakonska regulativa
Imaju li banke pravo na različite tarife zavisno u kojem entitetu se nalaze njihove poslovnice?
U Bosni i Hercegovini na sceni je praksa da pojedine komercijalne banke imaju različite uvjete kada su u pitanju kamate za kredite, oročenje novaca..., zavisno u kojem dijelu države ili entiteta se nalaze njihove poslovnice.  
10.07.2023. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto su bankarske kamate u Republici Srpskoj veće nego u Federaciji BiH

Kako je Faktoru rečeno u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, banke ne rade ništa što nije dozvoljeno postojećom zakonskom regulativom.

- Mi nadziremo rad banaka i u ovom aspektu njihovog djelovanja nema ništa protivzakonito. Banke, svaka pojedinačno, pažljivo rade procjene rizika, finansijske moći lokalnog stanovništva i drugih činilaca na osnovu kojih određuju visinu kamata za kredite, oročene štednje... - rečeno nam je u Agenciji.

Tražili smo informacije i od komercijalnih banaka i do objave ovog teksta dobili smo dva odgovora.

- Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina je pravno lice koje posluje na cijeloj teritoriji BiH, te ima jedinstven tarifnik naknada za sve svoje klijente - odgovoreno nam je iz ove banke.

Nekoliko građana obratilo se Faktoru tvrdivši kako je različit tarifnik naknada u FBiH i RS-u kada je u pitanju Addiko Bank.

- Mi smo, skoro, pa dva različita pravna lica. Za ostale informacije obratite se Addiko Bank Sarajevo - kazali su nam u Addiko Bank Banja Luka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.