open-navfaktor-logo
search
Kontrole
Inspektori na Bjelašnici našli 13 radnika na crno
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer (29.04.2020. godine) u brzim kontrolama tzv. akcijama na području planine Bjelašnica izvršili devet kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost.
30.04.2020. u 13:47
get url
text

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 13 neprijavljenih radnika, dva obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja u šest slučajeva podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 21.600,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora,  zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Porezna uprava će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćila je Porezna uprava FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.