open-navfaktor-logo
search
Nekadašnji gigant
Interes postoji, i to iz inostranstva, ali...: Zašto nema kupca za Hidrogradnju
Niz godina traju bezuspješni pokušaji da se nekadašnji građevinski gigant Hidrogradnja, koja je u međuvremenu završila u stečaju, proda putem javnog nadmetanja.
19.07.2022. u 08:05
get url
text

VEZANI TEKST - Građevinski gigant u stečaju: Hidrogradnja sedmi put prodaje imovinu čija je početna cijena 86,5 miliona KM

Tako je bilo i prije nešto više od mjesec kada, kako je za Faktor kazao stečajni upravnik Zijad Fazlagić, nije bilo kupaca, a početna cijena iznosila je 88 miliona KM.

- Bilo je nekoliko pisama namjere, većinom iz inostranstva, ali to nije konkretizovalo prodajom. Jednostavno, nema ozbiljno zainteresovanog kupca - kaže Fazlagić.

Prema njegovim riječima, u prilog pokušaja prodaje Hidrogradnje ne ide ni aktuelna globalna političko-ekonomska situacija. 

- U današnje krizno vrijeme 88 miliona KM nikome nije malo. Globalna situacija, kako ekonomska, tako i politička nije dobra za potencijalne investitore. Zbog velikog rasta inflacije mnogi odustaju ili odgađaju poslovne projekte.

Sve to ima utjecaja na situaciju s Hidrogradnjom - ističe naš sagovornik i dodaje da ukoliko do kraja mjeseca ne bude novog javnog nadmetanja, pokušaj prodaje prolongirat će se za jesen.

VEZANI TEKST - Za kupovinu Hidrogradnje zainteresovanih iz inostranstva, cijena od 88 miliona KM mogla bi biti nadmašena

Podsjetimo, od eventualne prodaje namirili bi se povjerioci, povezao bi se radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima i kompanija bi tako na određeni način konačno stala na zdrave noge.

Hidrogradnja je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji... Bila je među najvećim kompanijama tadašnje Jugoslavije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.