open-navfaktor-logo
search
Duboko uznemireni
Islamska zajednica pozvala domaće političare da preuzmu odgovornost i ozbiljno odgovore na Dodikove prijetnje secesijom
Pripadnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su kao i većina građana Bosne i Hercegovine duboko uznemireni posljednjim istupima Milorada Dodika koji je priznao da ima spremne planove za secesiju dijela teritorije Bosne i Hercegovine, te da samo čeka bilo kakav povod za to.
29.12.2023. u 09:20
get url
text

Javnost je ništa manje zabrinuta i najavama razvlašćenja države i oduzimanja njene imovine što bi uz stavljanje Ustavnog suda BiH pod političku kontrolu bio suštinski akt secesije.

- Islamska zajednica pozdravlja rezolutan stav administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), naročito onih iznesenih u saopćenju Ambasade SAD u Sarajevu i istupu pomoćnika državnog sekretara SAD-a i voditelja Ureda za Evropu i Evroaziju Jamesa O'Briena. Svojim jasnim stavom da će SAD djelovati ako neko pokuša promijeniti osnovni element Dejtona i narušiti suverenitet Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Američke Države dokazuju da su iskreni prijatelj ove države i neko ko je svjestan značaja teško postignutog mira u ovom dijelu Evrope - kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice u Bosni i Herecegovini.

Islamska zajednica poziva domaće političare da preuzmu odgovornost za novonastalu situaciju i pripreme odgovor na svaki pokušaj podrivanja mira, Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta države.

- To je, prije svega, obaveza domaćih političara i državnih institucija, pa tek onda naših prijatelja u svijetu. Od drugih međunarodnih aktera, naročito Evropske unije i njenih članica, se, također, očekuje da ozbiljno shvate ove prijetnje stabilnosti i da ih ne minimiziraju, nego da jasno iskažu odlučnost da se opasne i neodgovorne politike i njihovi nosioci zaustave, te da im se prestane popuštati, udovoljavati i time ih ohrabrivati da nastave sa opasnom avanturom koja se diktira iz ko zna kojih centara moći - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.