open-navfaktor-logo
search
New York
Izetbegović - Solberg: Odnosi BiH i Norveške su dobri i prijateljski
Predsjedavajući Izetbegović je zahvalio na pomoći koju Norveška pruža BiH, naročito  pomoći u oblastima razvoja i deminiranja
26.09.2018. u 13:01
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u New Yorku se sastao s premijerkom Norveške Ernom Solberg.

Sastanak je upriličen na marginama 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Tokom razgovora su potvrđeni prijateljski odnosi BiH i Norveške.

Predsjedavajući Izetbegović je informirao premijerku Solberg o situaciji u BiH, reformskim procesima, te o napretku naše zemlje na putu prema evropskim i integracijama u NATO.  Izrazio je očekivanje da će BiH dobiti kandidatski status i da će MAP biti aktiviran u skorije vrijeme. 

Predsjedavajući Izetbegović je zahvalio na pomoći koju Norveška pruža BiH, naročito  pomoći u oblastima razvoja i deminiranja. 

Premijerka Solberg je naglasila da će Norveška nastaviti da podržava i pomaže BiH na njenom putu u EU i NATO. Ohrabrila je BiH da ubrzano nastavi provedbu sveobuhvatnih reformi, kako bi se dodatno ubrzao napredak u procesu euroatlantskih integracija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović je na poziv generalnog sekretara UN Antonija Guterresa  učestvovao na sastanku na visokom nivou posvećenom inicijativi generalnog sekretara UN  pod nazivom "Akcija za očuvanje mira".  Na tom sastanku je usvojena "Deklaracija zajedničkih opredjeljenja za operacije UN za očuvanje mira", koju je predstavio generalni sekretar UN i koju podržalo više od 130 država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali i Ivica Dronjić, ambasador BiH pri UN, i Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića., saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.