open-navfaktor-logo
search
Analiza
Izraelska vojska u Gazi testira novo oružje: Tenk s umjetnom inteligencijom, transporteri od 35 tona, mitraljez koji probija zgrade...
Izrael, kojem se sudi po optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), testirao je prvi put mnogo novog oružja i municije na Palestincima u masakrima u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023. godine, javlja Anadolu.
18.02.2024. u 17:07
get url
text

U dosijeu pod naslovom "Oružje koje je Izrael testirao u masakru u Gazi", novinar AA je prikupio informacije o oružju i municiji koje su prvi put koristile kopnene snage Izraela u Gazi.

Izrael, za čiju vojnu infrastrukturu je poznato da je najvećim dijelom iz SAD-a, često u napadima na Gazu koristi oružje i municiju koju proizvodi vlastitim sredstvima u oblasti odbrambene industrije.

Nakon 7. oktobra, izraelska vojska je osnovala novu rezervnu brigadu pod nazivom "Hasomer (Guardian) 855 brigada u svrhu odbrane izraelskih zajednica".

Iako Izrael tvrdi da će se dotična brigada, koju čine rezervni vojnici, fokusirati na zaštitu ilegalnih naselja na granici Gaze umjesto na napade, dotična brigada koristi se i u u ofanzivne svrhe u napadima na Gazu.

Pored pješadijske brigade Kfir je prvi put angažirana u Gazi nakon 2005. godine. U Gazi je na prvom angažmanu i jedinica LOTAR, poznata kao Antiteroristička škola, baš kao i jedinica "Karakal", koju čine vojnici i vojnikinje u broju približnom bataljonskom odredu.

Izrael je u Gazi stvorio i novu tenkovsku jedinicu pod nazivom "Feniks" i dodao je u inventar izraelskih oklopnih jedinica. Tenkovi su vraćeni u borbenu moć nakon reparacije.

Pješadija i oklopne jedinice

Sve jedinice izraelskih kopnenih snaga koje su učestvovale u masakrima u Gazi počele su prvi put testirati mnoga nova oružja i municiju koju je razvila izraelska odbrambena industrija.

Izrael je prvi put u napadu na Gazu nakon 7. oktobra 2023. godine upotrijebio mitraljez "Negev" kalibra 7,62 milimetra, koji može probiti i zidove zgrade.

"Negev" je težak oko 7,5 kilograma i može se koristiti sa municijom koja može proći kroz zidove i ruševine. Osim brze paljbe, puška ima i precizniji način rada s jednim hitcem. Osim toga, poboljšani su čelični prsluci i gredice mitraljeskih jedinica kako bi mogle nositi više metaka. Ova puška dizajnirana je da se bez problema koristi u pješčanim i prašnjavim uvjetima Gaze.

Sve jedinice kopnenih snaga koje su učestvovale u masakrima u Gazi počele su po prvi put testirati mnoga nova tehnološka oružja i municiju koju je razvila izraelska odbrambena industrija na Palestincima.

Izraelski vojnici su u prethodnim napadima uglavnom koristili rakete Lao i Matador s ramena, a objavljeno je da su dvije nove rakete pod nazivom Holit i Yated počele da se koriste od 7. oktobra.

Nema informacija o karakteristikama Holit i Yated, ali se navodi da su one 40 posto preciznije od Laoa i Matadora (90-milimetarske rakete s ramena koje se mogu koristiti protiv oklopnih vozila i ciljeva unutar zgrada) i više efikasan u borbi u stambenim zonama. Navodi se i da su Holit i Yated 50 posto veći od svojih prethodnih verzija, Lao i Matador, koji su teški 10 kilograma, a povećan im je domet i eksplozivno djelovanje.

Izraelska vojska je 22. oktobra objavila slike jedinice komandosa Maglan koja u Gazi koristi novu, precizno vođenu minobacačku granatu od 120 milimetara nazvanu "Iron Sting" ili "Steel Sting".

"Iron Sting" je težak 17 kilograma i radi uz lasersko i GPS navođenje. Ova minobacačka granata, koja ima domet od 10 kilometara, ima moć da probije 20 centimetara betona i minimizira civilnu štetu jer je navodeća.

Osim toga, izraelska vojska prvi put koristi "IDO" naočale za noćne akcije. IDO pruža 3D slike patrolama ili vojnicima u borbenim bataljonima u Gazi u uvjetima slabog osvjetljenja ili potpunog mraka. Uređaj se može koristiti i nošenjem na jednom oku.

Izraelske pješadijske divizije koriste "Dagger" (Bodež), sistem ciljanja treće generacije. Razvila ga je izraelska kompanija Smart Shooter, a rani na osnovu "SMASH" elektro-optičkog sistema, baziranog na algoritmu procesorskog sistema za upravljanje vatrom. Sistem prati metu i saopštava strijelcu najprikladniji trenutak vatre. Sistem, koji se može pričvrstiti na cijev bilo koje vrste puške, automatski detektuje i zaključava mete poput UAV-a na nebu i izračunava smjer leta i brzinu. Navodno je 350 posto uspješniji od prethodnih tehnologija.

Izrael je objavio da je modificirao američki Lockheed Martin M270 višecijevni raketni bacač (MLRS), koji može primiti 12 raketa, i učinio ga sposobnim za korištenje AccuLAR-122 vođenih projektila. Visokoprecizne rakete AccuLAR-122 iz kompanije Elbit Systems korištene su prvi put u Gazi još od 2006. godine. Rakete, poznate i kao "Romach", nose bojevu glavu od 20 kilograma i imaju domet od 40 kilometara.

Novi tenkovi i oklopni transporteri

Izrael je prvi put u Gazi testirao tenkovsku artiljeriju pete generacije Merkava tipa "Barak", koju je dobio u septembru 2023. godine.

Najvažniji element integriran u tenk je korištenje umjetne inteligencije (AI). Karakteristike slične pilotskim kacigama kompanije Elbit Systems, koje omogućavaju analizu informacija u realnom vremenu pilotima F-35, također su na raspolaganju komandantu tenka "Barak".

Sa sistemom pod nazivom "Iron Vision", komandant tenka može da vidi svoju okolinu 360 stepeni kao da je oklop providan i može da koristi sve sisteme tenka pritiskom na dugme ispred njegovih očiju.

Još jedna karakteristika je upotreba aktivnog odbrambenog sistema "Thropy" u "Baraku", koji pruža zaštitu od 360 stepeni od protivtenkovskih raketa. "Barak" ima sličnu vatrenu moć kao prethodni tenkovi Merkava. Ima glatku cijev kalibra 120 milimetara sa dometom od 4 kilometra, dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetara i minobacač kalibra 60 milimetara. Osim toga, informacije o bojnom polju dobijene od senzora na vozilu automatski se dijele s drugim vozilima i obavještajnim jedinicama u centru.

Uz to, Izrael je objavio da je prvi put u Gazi koristio oklopni transporter "Namer 1500" (Leopard). Motor vozila ima 1.500 konjskih snaga i koristi se sa ekranima osjetljivim na dodir. Navodi se da je oklop novog "Namera", razvijenog na šasiji tenkova Merkava, napredniji od tenkova četvrte generacije Merkava. Ima i daljinski upravljanu borbenu stanicu sa teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara. Ovo vozilo ima i sistem aktivne odbrane "Thropy". Izrael sklopio sporazum sa kompanijom Oshkosh Defence za proizvodnju stotina "Namera 1500" vrijednih više od 100 miliona funti, koji će biti finansirani uz američku pomoć.

Izrael je u Gazi prvi put koristio i oklopni transporter sa gumenim točkovima "Eitan" od 30- 35 tona, koji je dobio u maju 2023. godine. "Eitan" 8X8 vozilo proizvelo je izraelsko Ministarstvo odbrane kao zamjenu za M113. Vozilo se koristi za prevoz ljudstva i naoružanja sa tročlanom posadom. "Eitan" ima top kalibra 30 milimetara koji se može koristiti automatski iznutra, protuavionski top kalibra 12,7 milimetara i mitraljez 7,62 milimetara. Vozilo ima sistem aktivne zaštite "Iron Fist" koji je razvio Elbit Systems. Sistem uključuje radar za hvatanje ciljeva i sistem lansera i presretača protiv protivtenkovskih raketa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.