open-navfaktor-logo
search
Oštra kritika
Izraelski novinar Gideon Levy: Dehumanizacija Palestinaca dosegla novi nivo
Izraelski novinar Gideon Levy nazvao je "sramotnim" to što Izrael ignorira desetine ubijenih Palestinaca u napadu na Rafah, u Gazi, u kojem su "spašena dvojica zarobljenika".  
15.02.2024. u 21:51
get url
text

VEZANI TEKST - Izraelski novinar Gideon Levy: Okupacija se neće završiti sve dok Izrael ne počne plaćati cijenu

U svom članku objavljenom u dnevnom listu "Haaretz", Levy je napisao da je "izraelska dehumanizacija Palestinaca u Gazi dosegla novi visoki nivo" napadom u kojem je izraelska vojska objavila da je spasila dvojicu zatvorenika u Rafahu, gdje borave raseljeni Palestinci.

Navodeći da su napad u Rafahu, u kojem su izraelske snage sigurnosti objavile da su spasile dvojicu zatvorenika po imenu Louis Hurr (70) i ​​Fernando Marman (60), mnogi pohvalili, Levy je rekao: "Svi obavještajni stručnjaci rekli su da je ovo bila savršena operacija s nula gubitaka života."

Levy je podvukao da pomenuti napad "nije savršen i sigurno nije imao nula žrtava", dodajući da "činjenica da su ubijena najmanje 74 Palestinca, uključujući žene i djecu, gotovo nije spominjana u Izraelu".

Ističući da su slike koje je vidio u bolnicama na dan napada izraelske vojske u Rafahu bile među najstrašnijim slikama do sada, Levy je rekao da su "svi bili sretni" zbog oslobađanja zarobljenika, ali da je sramota da su oni ubijeni u napadu bili "ignorirani kao da nisu ljudska bića".

Levy je istaknuo da će "činjenica da većina izraelskih medija nije spomenula stradanje stanovnika Gaze zauvijek biti zapamćena kao sramota".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.