open-navfaktor-logo
search
Nakon izlaska iz pritvora
Izrečene mu sve moguće mjere zabrane: Šta sve ne smije raditi Batko do završetka istrage
Almir Čehajić Batko, voditelj emisije "Udri muški" i predsjednik udruženja "Otvorena mreža", pušten je jučer iz pritvorske jedince "Miljacka" sarajevskog KPZ-a, nakon što je mjesec nakon hapšenja u akciji "Network" proveo iza rešetaka.
19.11.2020. u 10:49
get url
text

Iako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo od sarajevskog Kantonalnog suda zatražilo da mu se za još dva mjeseca produži pritvor, Sud je taj prijedlog odbio.

VEZANI TEKST - Almiru Čehajiću Batku ukinut pritvor, danas izlazi na slobodu

Umjesto pritvora, određene su mu mjere zabrane i to sve moguće mjere zabrane koje po zakonu o krivičnom postupku mogu biti određene nekom osumnjičenom, potvrđeno nam je iz Tužilaštva.

Tako je Čehajiću zabranjeno napuštanje mjesta boravka, konkretno Sarajeva. Oduzet mu je pasoš, zabranjeno izdavanje novih putnih dokumenata na njegovo ime, te mu je zabranjen prijelaz državne granice sa ličnom kartom, u one zemlje gdje je to moguće.

Osim toga, zabranjeno mu je upravljanje poslovima "Otvorene mreže", organiziranje daljnjeg poslovanja ovog udruženja, kao i bilo koji drugi način učestvovanja u poslovanju "Otvorene mreže".

Također, Batko ne smije posjećivati prostorije Udruženja, ne smije na bilo koji način komunicirati sa suosumnjičenim Davorom Gajem, direktorom firme City Otvorena mreža d.o.o. u sklopu koje je djelovala Batkova emisija "Udri muški", a zabranjen mu je i kontakt sa svim uspolenicima i članovima udruženja "Otvorena mreža".

Uz sve navedeno, Batku je naloženo da se mora jednom sedmično javljati MUP-u Kantona Sarajevo, odnosno nadležnoj policijskoj stanici, svakog ponedjeljka.

VEZANI TEKST - Mehmedbašić uoči ročišta Batku: Ostalo je još samo da se uhapsi Kike Budalike

Čehajiću se na teret stavljaju malverzacije u vezi s prikupljanjem novca koji je trebao biti usmjeren za liječenje bolesnika i transplataciju organa osobama iz BiH u inostranstvu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo istragu protiv Batka pokrenulo je na osnovu prijava sedam osoba koje su bile u programu "Otvorene mreže", a za koje se skupljao novac za transplantaciju organa u inostranstvu.

Terete ga da je malverzacijama stekao nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, kao i da je oštetio "Otvorenu mrežu" za 50.000 KM.

Čehajić je na ročištu za određivanje pritvora prije mjesec kazao da jeste davao prioritete za liječenje pojedinim osobama, ali da nikakvih zloupotreba niti nezakonito stečene koristi nije bilo.

Njegov advokat Omar Mehmedbašić tada je kazao da bi se u ovom slučaju morao voditi parnični, a ne krivični postupak između Batka i oštećenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.