open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Joe Biden prihvatio predsjedničku nominaciju Demokratske stranke
Joe Biden prihvatio je nominaciju Demokratske stranke da postane njen kandidat na izborima za američkog predsjednika, oštro osuđujući bavljenje aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa pandemijom koronavirusa.
21.08.2020. u 12:18
get url
text

- Naš aktuelni predsjednik iznevjerio nas je u svojoj temeljnoj dužnosti. On nas nije zaštitio, oni nije uspio zaštititi Ameriku - izjavio je Biden, nazivajući to "neoprostivim", četvrtog i posljednjeg dana Demokratske nacionalne konvencije, koja je uglavnom održana online.

U obraćanju bivšeg potpredsjednika, uglavnom okrenutom budućnosti, on je izrazio nadu da je "nada mnogo moćnija od straha" i obećao je boriti se protiv širenja virusa i recesije od prvog dana svog predsjedničkom mandata, uključujući i ukaz o obaveznom nošenju zaštitnih maski.

Odlučni govor, održan bez publike zbog pandemije i stoga bez uobičajenih uzvika podrške i aplauza, imao je za cilj da odvrati napade na Bidena iz Trumpovog tabora da je 77-godišnji demokratski kandidat postao mentalno nestabilan.

- Neka istorija bude u stanju da poruči da je ovo kraj mračnog američkog poglavlja koji počinje ovdje večeras - zaključio je Biden, prije nego što je napustio binu sa suprugom Jill, mašući pristalicama s maskama na licima koji su ga čekali pred zgradom u svojim automobilima, na distanci, nakon čega je počeo vatromet, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.