open-navfaktor-logo
search
Transakcija o kojoj se priča
Kako su Tešnjaci iskoristili priliku i "ispod cijene" stekli 16 posto vlasništva Bosnalijeka
Kompanija AS Holding iz Tešnja kupila je ovih dana udio od oko 16 posto vlasništva u vodećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji – Bosnalijeku.
08.02.2020. u 17:46
get url
text

No, ono što je zanimljivo je da je  AS Holding stekao udio po veoma povoljnoj cijeni, daleko nižoj od tržišne cijene dionica Bosnalijeka u proteklih godinu dana, piše BiznisInfo.

AS Holding kupio je paket dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM i postao je drugi najveći dioničar u ovoj kompanije. Riječ je o 1.441.286 dionica B koje je prodao Haden iz Luksemburga.

AS Holding je kupio dionice na vanrednoj auciji po cijeni od 13,05 KM po dionici, što je daleko od tržišne cijene. Dionicama Bosnalijeka proteklih godinu dana najviše se trgovalo po cijeni od 16, 17 i 18 KM. Posljednjih par mjeseci vrijednost dionice uglavnom je bila iznad 18 KM.

Haden je sredinom decembra prošle godine na prvoj vanrednoj aukciji prodao prvi dio dionica po cijeni od 18,85 KM po dionici. Tada je Haden prodao 903.769 dionica Bosnalijeka za 17 miliona KM (udio od 10 posto). Potom je firma iz Luksemburga u nekoliko navrata pokušavala prodati i ostatak dionica po istoj cijeni, koja odgovara tržišnoj vrijednosti, ali nije bilo kupca. Preostali paket dionica tada je prodavan za 27 miliona KM.

Poznato je da je firma iz Luksemburga imala loše odnose sa rukovodstvom Bosnalijeka, i očito je po svaku cijenu željela izaći iz vlasništva kompanije, pa je spustila cijenu daleko od trenutne tržišne vrijednosti.

Vješti Tešnjaci su iskoristili priliku i izvršili akviziciju. Da su napravili dobar potez, govori podatak da je  u petak (7. februar) u slobodnoj trgovini prometovano dionicama Bosnalijeka u vrijednosti od 360.605 KM, a po prosječnoj cijeni dionica od 17,15 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.